کلینیک های درمانی محلی هستند که افراد برای رفع انواع مشکلات سلامتی خود مراجعه می کنند بنابراین باید محیط آن مخصوصا بخش لابی و سالن انتظار به نحوی طراحی شده باشد که استرس، نگرانی و اضطراب را از مراجعه کنندگان دور کند. از طرفی لابی کلینیک اولین بخشی است که هر مراجعه کننده ای با آن برخورد می کند بنابراین اولین عامل در جذب و یا دفع بیماران است. بنابراین توصیه تمامی طراحان داخلی این است که طراحی لابی کلینیک را جدی بگیرید. با توجه به اهمیت بالای این فضا تصمیم داریم تا براساس تجربه خود نکات و اصولی که برای طراحی لابی کلینیک الزامی هستند با شما در میان بگذاریم.
همانطور که در ابتدای صحبت ها نیز بیان کردیم، طراحی لابی کلینیک اهمیت فوق العاده زیادی دارد بنابراین در طراحی داخلی آن باید نهایت دقت را به کار گرفت. برای اینکه لابی کلینیک کاملا اصولی و کاربردی و البته آرامش بخش و استرس زا به نظر برسد، باید عوامل و اصول مختلفی که بر آن تأثیرگذار هستند را در نظر بگیرید. در ادامه به این موارد می پردازیم:
توجه کردن به سبک معماری یکی از مهمترین اصول طراحی لابی کلینیک است. سبک های معماری که در طراحی فضاهای مختلف استفاده می شوند تنوع بالایی دارند و هر یک نیز از اصول و ویژگی های خاصی برخوردار هستند. بنابراین لازم است قبل از هر چیز سبک معماری مشخص و سپس طراحی داخلی براساس آن انجام شود.
یکی از اصول مهم طراحی لابی کلینیک ساخت محیطی گرم و دوستانه و البته کاملا کاربردی است. برای این کار لازم است که قسمت پذیرش که اولین تجربه بیماران با محیط کلینیک است در محلی مناسب قرار گرفته باشد. میز پذیرش کلینیک باید در جایی قرار گیرد که نسبت به کل فضای لابی دید مستقیم داشته باشد. همچنین ارتفاع میز برای پذیرش کلیه بیماران اعم از افراد ویلچری مناسب باشد. سبک و نوع طراحی میز پذیرش باید از سبک طراحی کلی لابی کلینیک تبیعت کند که این مورد شامل رنگ فضا هم می شود.
اصل دوم در طراحی پلان لابی کلینیک، توجه به حفظ کاربردی بودن فضای آن است. لابی کلینیک تنها فضایی برای نشستن و انتظار نیست بلکه باید از سوی منشی و پرستارها فضایی برای مدیریت عالی تمامی امور فراهم باشد. همچنین محل قرارگیری سرویس بهداشتی بسته به نوع کلینیک، آبدارخانه، اتاق استریل، فضای مربوط به رادیوگرافی، فضاهای درمانی و اتاق پزشک و حتی فضای مربوط به جراحی های سرپایی کاملا مجزا و مشخص با متراژ کافی باشند.
لابی کلینیک ها بسته به نوع فعالیتی که دارند نیاز به طراحی اتاق های مختلفی است که هر کدام تمهیدات ایمنی خاصی نیاز دارند. به عنوان مثال در کلینیک های عکسبرداری رادیولوژی، اتاق و فضای محل عکسبرداری باید با پوشش و عایق بندی مناسب طراحی شود و ضخامت دیوارهای آن بیشتر باشد.
گاهی اوقات پزشکان و پرستاران در کلینیک ها که قصد یک طراحی رضایت بخش را دارند تصور می کنند متراژ بزرگ برای جلب رضایت بیماران کفایت می کند تا فضای کافی برای همه وجود داشته باشد. اما این مورد کافی نیست. طبق اصول طراحی لابی کلینیک، چیدمان و نوع طراحی و بخش بندی های فضاهای گوناگون شرط مهمتری است. بر این اساس باید چیدمان و محل قرارگیری قسمت های مختلف و نحوه ارتباط آنها با یکدیگر به گونه ای طراحی شده باشد که هیچ تداخلی با سایر بخش ها ایجاد نکند و راحتی مراجعه کنندگان را فراهم سازد.
قبلا در رابطه با تکنولوژی های جدید ساختمان سازی صحبت کرده ایم. در طراحی لابی کلینیک هم باید به این نکته دقت داشت و از این تکنولوژی ها هم برای طراحی دقیق و حرفه ای و هم کاربردی ساختن هر چه بیشتر محیط داخلی کلینیک استفاده نمود.
یکی از اصول جالبی که برای طراحی لابی کلینیک پیشنهاد می کنند، مخفی سازی بخش های مختلف است به نحوی که کارایی و کاربردی بودن فضا را مختل نکنند. به عنوان مثال اتاق ها و قسمت هایی که فقط پرسنل از آن استفاده می کنند مثل اتاق رختکن و همچنین اتاق تجهیزات را می توان به گونه ای طراحی کرد که کاملا مشخص نباشد و به عبارتی در طراحی کلی مخفی باشد. این کار به بزرگتر نشان دادن فضا و جذابیت آن اضافه می کند.
طراحی لابی کلینیک باید به گونه ای باشد که حس اعتماد در بیماران هم ایجاد کند. برای اینکار باید بر روی روانشناسی رنگ و طراحی مردم دوستانه یا People Friendly بودن توجه زیادی شود. برای اینکار باید تمامی المان ها جذاب باشند، استفاده از بخش هایی که به طبیعت نزدیکی زیادی دارند در این زمینه بسیار کمک کننده است. طراحی بخش هایی که غیر مستقیم سبب القای حس آرامش و اعتماد می شوند الزامیست.
در طراحی لابی کلینیک، باید کودکان هم در نظر گرفته شوند و این اصل مهم از دو جنبه به آن پرداخته است. اولین حالت زمانی است که کلینیک مخصوص کودکان نیست و فضاهای مخصوص برای سرگرم کردن کودکان فراهم می کنند. حالت دوم زمانی است که کلینیک مخصوص بیمارانی است که کودک هستند در این حالت طراحی لابی به سمت استفاده از المان هایی می رود که برای کودکان جذابیت ایجاد می کند و یا وسایلی که شکل و فرم آنها با کودکان ارتباط برقرار خواهد کرد.
اصل مهم بعدی در طراحی لابی فضاهای کلینیک درمانی، زیبایی و بهداشتی، توجه به نورپردازی و تعیین مکان دقیق نصب تجهیزات روشنایی است. نور کافی در محیط نه تنها استرس و اضطراب را دور می کند که یکی از اصول اولیه در طراحی لابی کلینیک است بلکه در ترکیب با رنگ های روشن با اصول فکری طراحی یک فضای بهداشتی تناسب بسیار بیشتری دارد.
علاوه بر تمامی اصول گفته شده نصب برند یا نام پزشک کلینیک در جای مناسب و حرفه ای هم باید در طراحی مدنظر قرار داده شود. به عبارت دیگر نه تنها باید لابی کلینیک یک فضای آرامش بخش،کاربردی و کارکردی باشد بلکه باید تبلیغ کننده نیز باشد. به همین دلیل در طراحی فضای پشت میز پذیرش برای نصب برند یا تابلو کلینیک گزینه بسیار خوبی است.
گاهی اوقات کلینیک ها در فضاهای شهری با رفت و آمد و سر و صدای زیاد ساخته شده اند. بنابراین نوع طراحی باید به گونه ای باشد که کلیه نویزها و عوامل مزاحم حذف شوند. این مورد از طریق طراحی المان های نویزگیر و طراحی اتاق و آفیس پزشک در فضای به دور از عوامل مزاحم امکان پذیر است.
برخی کلینیک ها از سه بخش اصلی تشکیل شده اند که شامل بخش مشاوره، تشخیص بیماری و درمان است. بنابراین نوع طراحی باید به گونه ای باشد که همزمان بیماران مختلف بتوانند از این فضاها استفاده کرده و در عین حال حریم خصوصی آنها حفظ شود. بسته به نوع کلینیک شاید به طراحی بخش های دیگری مثل اتاق نگهداری داروها و تجهیزات، اتاق مخصوص بایگانی پرونده ها، سرایداری و آبدارخانه و اتاق های عکسبرداری و آزمایش نیاز شود.
شرکت ساخت و سازی که مسئولیت طراحی لابی کلینیک را بر عهده می گیرد باید علاوه بر در نظر گرفتن کلیه اصول، ضوابط و استانداردهای گفته شده، طراحی مجزا و خلاقانه ای هم برای بخش های مختلف در نظر بگیرد. زمانی که بیماران در لابی و سالن انتظار نشسته اند به قسمت های مختلف فضای کلینیک دقت زیادی می کنند تا با آن ارتباط بگیرند. هر چقدر این قسمت ها حرفه ای تر طراحی شده باشند تأثیرگذاری عمیق تری خواهند داشت. از طرفی طراحی حرفه ای لابی به بیماران و مراجعه کنندگان این پیام را می فرستد که رضایت شما اهمیت بالایی دارد. در ادامه اصول طراحی بخش های مختلف لابی کلینیک را بررسی می کنیم:
طراحی سقف به دلیل تنوع بالا در طرح، مدل، رنگ و متریال دست طراحان داخلی را تا حد زیادی باز گذاشته است. بیماران اکثر وقت خود را به تماشای محیط مخصوص سقف می پردازند و بنابراین طراحی سقف باید جذاب باشد و خسته کننده بنظر نرسد. هر چقدر نوع طراحی سقف به گونه ای باشد که فرد بیمار از بودن در این فضا لذت بیشتری ببرد استرس و نگرانی کمتری خواهد داشت و باز هم به شما مراجعه خواهند کرد. برای طراحی سقف لابی کلینیک گزینه های مختلفی پیش روی طراحان وجود دارد که جدیدترین آنها انواع سقف های کشسان است.
یکی از مواردی که در مدیریت ساخت و طراحی لابی کلینیک کمتر به آن توجه می شود کفسازی با متریال های مناسب است. کلینیک ها به دلیل رفت و آمد زیادی که دارند باید هنگام طراحی کف متریال های مقاوم برای آن در نظر گرفته شود. همچنین این متریال ها باید چرک تاب باشند و تمیز شدن آنها راحت و سریع باشد. کف لابی باید با متریال های بدون بند ساخته شود تا امکان جمع شدن آلودگی وجود نداشته باشد. کاشی و سرامیک در طرح و رنگ های مختلف از پرکاربردترین متریال ها هستند.
دیوارهای لابی کلینیک جزو بخش های بسیار مهم است چون ناخودآگاه تمامی توجهات بیماران به سمت آنها معطوف می شود. استفاده از طرح و رنگ های مناسب طبق اصول روانشناسی و متناسب با نوع فعالیت کلینیک و متریال های مناسب و مقاوم از اصول طراحی لابی کلینیک در بخش دیوارهاست. کاغذ دیواری با طرح های ساده تا سه بعدی، MDF، PVC و حتی سنگ کاری دیوارها از گزینه های پیش روی طراحان داخلی است.
علاوه بر توجه به سقف، کف و دیوارها، مبلمان لابی کلینیک هم اهمیت زیادی دارند. با اینکه تفاوت طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی در برخی موارد با یکدیگر تلاقی می کند و می توان این مورد را در طراحی دکوراسیون داخلی کلینیک هم جستجو کرد اما اگر در مرحله طراحی فضای کافی و محل مناسب برای مبلمان با جهت گیری اصولی در نظر گرفته نشود عملا در مرحله چینش دکوراسیون با مشکل روبرو خواهید شد. در تهیه نقشه های ساختمانی معماری، این قسمت ها به شکل سه بعدی کاملا مشخص می شوند.
طراحی لابی کلینیک به طور کلی باید با هدف جلب اعتماد و اطمینان، رفع استرس و نگرانی و اضطراب بیماران، کاربردی ساختن و استفاده حداکثری از فضا باشد. برای این منظور اصول و ضوابط مختلفی قرار داده شده که برای دستیابی به این هدف مهم کمک می کنند. علاوه بر این بخش های مختلف یک کلینیک باید طراحی مخصوص و جداگانه اما همراستا با سبک معماری انتخاب شده داشته باشند.
اگر در خصوص شیوه انجام طراحی لابی کلینیک، هزینه ها و روند انجام کار از صفر تا صد سوالی دارید از کارشناسان ما بپرسید.
شماره تماس تنها برای ارتباط با شماست و در سایت منتشر نخواهد شد
آخرین مقالات
از طراحی و چیدمان