طراحی داخلی ساختمان مدرن

طراحی ساختمان مخصوصا از نوع مسکونی و مدرن که سر پناه مردم محسوب می شود حساسیت بسیار بالایی دارد. کلیه مراحل طراحی ساختمان باید براساس اصول و قوانین و ضوابط و استانداردهای معماری و مهندسی باشد.

از همین بخش

طراحی ساختمان مخصوصا از نوع مسکونی و مدرن که سر پناه مردم محسوب می شود حساسیت بسیار بالایی دارد. کلیه مراحل طراحی ساختمان باید براساس اصول و قوانین و ضوابط و استانداردهای معماری و مهندسی باشد. تمامی فعالیت ها از لحظه تهیه انواع نقشه های ساختمانی مسکونی تا اجرا، ساخت و احداث یک پروژه باید براساس همین اصول و قوانین پیش برود. بنابراین یک شرکت معماری علاوه بر اینکه باید دانش فنی و معماری بالایی داشته باشد باید نسبت به کلیه تکنولوژی ها نیز آگاهی کامل داشته و بروز باشد. گروه معماری آد با توجه به اینکه در زمینه طراحی ساختمان های مسکونی مدرن تجارب موفق زیادی داشته و در طی این سال ها توانسته رضایت کارفرمایان را کسب کند بر خود لازم دانسته تا ضمن اطلاع رسانی در خصوص اصول، ضوابط، استانداردها و ابعاد مناسب، مراحل و نکات و اهمیت طراحی حرفه ای ساختمان را بررسی کند. در ادامه با ما همراه باشید تا با طراحی یک ساختمان از صفر تا صد آشنا شوید.

 طراحی ساختمان مسکونی و مدرن

چرا طراحی ساختمان مدرن اهمیت زیادی دارد؟

اهمیت طراحی مسکونی فارغ از سبک معماری اعم از مدرن، کلاسیک و غیره بر شرکت های معماری و ساختمانی پوشیده نیست اما شاید عموم مردم تصور کنند که این مورد با نرم افزار به راحتی قابل اجراست یا طرح های قبلی نیز قابل تکرار هستند و در نتیجه طراحی پلان مسکونی چندان اهمیت خاصی ندارد. اما در واقعیت اینطور نیست.

به نظر شما ساختمان هایی که جلوه خوبی ندارند و با وجود استفاده از متریال ها و تکنولوژی های روز دنیا به سختی به فروش می رسند چیست؟ چرا کسی با آنها ارتباط برقرار نمی کند و اصطلاحا پروژه ساختمانی را شکست خورده تلقی می کنند؟ چون طراحی این ساختمان به شکل حرفه ای و منطبق بر اصول و استانداردهای موجود در دنیا انجام نگرفته است. اینجاست که تأکید می کنیم فارغ از نام شرکت ساختمانی، حتما با شرکت های حرفه ای همکاری داشته باشید. 

اشتباه دیگر این است که اکثریت افراد تصور می کنند طراحی ساختمان مدرن مسکونی فقط برای ساخت یک بنای جدید به کار می رود در صورتی که طراحان برای بازسازی ساختمان هم مشغول به کار می شوند. طراحان ساختمان هستند که با تهیه نقشه های مربوطه مشخص می کنند کدام بخش ها باید حذف و کدام اضافه شوند تا به فرم مدنظر شما نزدیک شود.

در کنار تمامی این موارد همه ما می دانیم که برخلاف باور عمومی، پیشرفته سیستم های ساخت و ساز، متریال ها و فناوری ها لزوما منجر به ساده سازی ساختمان سازی و طراحی نمی شوند. بلکه شرایط اقلیمی و زمین و ده ها فاکتور دیگر باعث شده تا دشوارتر شود و از طرف محدودیت زمانی و بودجه ای هم وجود دارد. دوباره اینجاست که گروه طراحی ساختمان مدرن با بررسی دقیق شرایط باید بهترین نقشه و پلان طراحی را بچینند. از طرفی در نظر داشته باشید که سنگ بنای یک ساختمان زیبا و با خواهان زیاد طراحی مناسب و اصولی و حرفه ای است و پیشرفته ترین ابزارها و فناوری ها نیز بدون وجود یک طراحی حرفه ای کارآمد نخواهند بود.

 سنگ بنای یک ساختمان زیبا و با خواهان زیاد طراحی مناسب و اصولی و حرفه ای است

اصول طراحی ساختمان های مسکونی مدرن

چه طراحی ساختمان ساده و چه لوکس یا با المان های متنوع و ساختاری پیچیده مدنظر باشد، اصول و ضوابط یکسان هستند. اصول و ضوابط طراحی ساختمان مسکونی مشخص می کنند که هر فضا در طراحی به چه صورت باید باشد، چه مواردی باید رعایت شوند و بیشتر از همه در رابطه با آنها حساسیت به خرج دهید تا طرح نهایی کاملا جذاب و گیرا و مورد رضایت کارفرما باشد. در ادامه این اصول و ضوابط را با یکدیگر بررسی می کنیم:

  • جهت گیری کلی و جزئی ساختمان

جهت گیری در طراحی ساختمان های مسکونی مدرن اهمیت بسیار بالایی دارد چرا که براساس آن تعداد و نحوه چیدمان درب و پنجره ها برای نورگیری مناسب و تهویه عالی مشخص می شوند. جهت گیری و قرارگیری مناسب بخش های مختلف در راحتی و سطح رضایت ساکنین تأثیر دارد. به عنوان مثال آشپزخانه ها با جهت گیری شرقی هوای بهتری دریافت می کنند. اتاق ها با جهت گیری به سمت جنوب شرق یا غرب نورگیری بهتر و حریم خصوصی بیشتری خواهند داشت. اتاق پذیرایی و نشیمن اگر جهت گیری شمال شرقی یا جنوب شرقی داشته باشند علاوه بر دلبازتر بودن، ارتباط بهتری با بیرون پیدا کرده و نورگیری خوبی خواهند داشت.

  • ویو به سمت بیرون

در طراحی آپارتمان مسکونی بیشتر از ساختمان های مسکونی شخصی ساز باید به مساله ویو به سمت بیرون دقت کرد چرا که در بافت متراکم تری هستند و عدم توجه کافی سبب نارضایتی شدید و دلگیری زیاد فضا خواهد شد. با این حال از اصول و طراحی ساختمان مدرن مسکونی باید به این مورد اشاره کرد که ویو به سمت بیرون نباید ناقض حریم خصوصی باشد به همین دلیل باید به این دو مسأله دقت زیادی کرد.

  • حریم خصوصی

همانطور که متوجه شدید فصل مشترک تمامی ضوابط طراحی ساختمان مدرن مسکونی، حریم خصوصی است که به دو نوع خارجی و داخلی تقسیم بندی می شود. حریم خصوصی خارجی با استفاده از پرده ها، عدم ساخت و ساز در حاشیه جاده ها (بجز کلان شهرها که بعضا شاهد نقض آن هستیم)، نصب پرده بر روی درب اصلی و انتخاب زمین ساخت و ساز در محلی که دید مستقیم به داخل آن توسط پوشش گیاهی و درختان مسدود شده باشد.

اما طبق ضوابط طراحی ساختمان های مسکونی، حریم خصوصی داخلی را می توان با جایابی درب ها بر روی دیوار بلندتر فضاها، جداسازی و دسترسی مستقل به قسمت های مختلف خانه، گروه بندی اتاق های عمومی و خصوصی به شکل مؤثر و کارآمد، تعیین فرم دقیق و بهتر فضاها، عدم دسترسی مستقیم به اتاق ها از طریق پله ها یا درب عمومی خانه و همچنین عایق صوت ساختن دیوارها به حفظ حریم خصوصی کمک می کنند.

  • چند منظوره بودن طراحی برای متراژهای پایین

رعایت اصول طراحی پلان مسکونی برای فضاهایی که متراژ پایینی دارند دشوار است چرا که خواه ناخواه طراحان مجبور می شوند مسائل با درجه اهمیت کمتر را فدای اصول مهمتر کنند تا رضایت کارفرما را کسب کنند. بنابراین طبق اصول و ضوابط طراحی ساختمان مدرن، بهتر است فضاها چند منظوره طراحی شوند تا کمبود جا و فضای کلی کمتر مشخص باشد. به عنوان مثال در شرایط ضروری اتاق هال و نشیمن به عنوان اتاق خواب و آشپزخانه به عنوان محل سرو غذا و آشپزی به طور همزمان قابل استفاده باشند.

رعایت اصول طراحی پلان مسکونی برای فضاهایی که متراژ پایینی دارند دشوار است  

  • در نظر گرفتن وسایل و مکان یابی دقیق

گاهی اوقات طراحی نقشه ساختمان به خوبی انجام گرفته اما چون در جزئیات به نوع وسایل و نحوه چینش آنها توجه زیادی نشده محیط داخلی ساختمان شلوغ و متراکم با فضای آزاد کم به نظر می آید. بنابراین باید تمامی جزئیات به خوبی رعایت شوند.

  • عرصه زندگی خانوادگی

به فضاهایی مثل آشپزخانه و غذاخوری عرصه زندگی خانوادگی گفته می شود بنابراین نوع طراحی ساختمان باید در جهت تأمین آرامش و ایجاد فضای آرام و خودمانی باشد. شاید به همین دلیل است که مهمترین بخش طراحی ساختمان مدرن مربوط به فضای داخلی و از بین فضاهای مختلف، آشپزخانه و بخش غذاخوری اهمیت بیشتری دارند. این فضاها باید نورگیری عالی داشته باشند و با بالکن و ورودی ارتباط مستقیم داشته باشند.

  • عرصه زندگی خصوصی

این بخش از طراحی ساختمان خاص و زیبا، شامل اتاق خواب های والدین و فرزندان و دفتر کار خانگی است که کاملا مجزا نسبت به سایر بخش ها طراحی و ساخته می شود. این فضاها باید حریم خصوصی بالایی نسبت به بخش های داخلی داشته باشند. ابعاد و اندازه این فضاها باید با توجه به میزان تجهیزات داخل آنها، جنسیت و سن افرادی که در آن هستند و متراژ مفیدی که در دسترس هست تعیین شود. همچنین عرصه زندگی خصوصی در طرحی ساختمان باید نورگیری خوبی داشته باشد.

  • عرصه پذیرایی و گپ و گفت

از مهمترین اصول طراحی ساختمان مدرن مسکونی مخصوصا در سبک مدرن این است که فضای پذیرایی، غذاخوری و سرویس بهداشتی مهمان عرصه ارتباط و تعامل و گفتگو است بنابراین متراژ و ابعاد و فرم این فضا تعیین کننده هستند. اگر متراژ پایینی داشته باشید در نقشه طراحی، نشیمن و پذیرایی ادغام می شوند و در نزدیکی ورودی خانه قرار می گیرند. اما اگر فضای بزرگی داشته باشید این دو فضا به شکل مجزا طراحی خواهند شد و نهایتا با دیوار کاذب یا پارتیشن از یکدیگر جدا می شوند.

  • عرصه خدمات و ذخیره سازی

طبق اصول طراحی و معماری ساختمان مسکونی فضاهایی باید به بخش خدمات و ذخیره سازی وسایل اختصاص داده شود مثل پارکینگ، زیرزمین، رختشوی خانه، موتورخانه، انباری، فضاهای نگهداری تأسیسات مکانیکی و الکتریکی و غیره. در طراحی آپارتمان مسکونی نحوه طراحی این فضاها متفاوت است که در صفحه مربوطه به طور کامل توضیح داده ایم.

 عرصه خدمات و ذخیره سازی

  • پیوستگی در ساختار و اجزاء

در طراحی ساختمان خارجی و داخلی فضاهای بیرونی و درونی باید پیوسته، یکپارچه و متصل به یکدیگر در نظر گرفته شوند. این کار نه تنها به ایجاد یک جلوه بصری بلکه پیوستگی ساختاری و زیبایی آن کمک کرده و هویت می بخشد.

  • ضریب سطح اشغال

در طراحی پلان ساختمان های مسکونی باید به ضریب سطح اشغال یا مقدار متراژ مجازی که نسبت به متراژ کل زمین قادر یا مجاز به ساخت هستیم، ضریب سطح اشغال می گویند که معمولا عددی بین 40 تا 60% است.

  • میزان پیش آمدگی یا کنسول ساختمان

یکی از مهمترین اصول و ضوابط طراحی ساختمان مسکونی توجه به کنسول یا میزان پیش آمدگی ساختمان است که این مورد برای طراحی ساختمان مسکونی جنوبی که نبش خیابان یا کوچه هستند مطرح است. در صورتی که عرض خیابان کمتر از 10 متر باشد میزان پیش آمدگی مجاز ساختمان در نقشه طراحی، 60 سانتیمتر، بین 10 تا 12 متر عرض خیابان، میزان پیش آمدگی 80 سانتیمتر و برای خیابان هایی که عرض آنها بیشتر از 20 متر باشد حداکثر کنسول مجاز در طراحی حدود 120 سانتیمتر خواهد بود.

  • آسانسور و پلکان

در طراحی ساختمان مدرن آسانسور و پلکان باید در جای مناسب براساس متراژ و فرم زمین، پارکینگ و تعداد واحدها قرار بگیرد. از طرفی با توجه به نوع ساختمان باید مدل پلکان مثل 2 طرفه، 3 طرفه یا 4 طرفه را مشخص نمود. معمولا پلکان و آسانسور را در مرکز پلان ساختمان در نظر می گیرند تا دسترسی از هر جهت راحت و سریع باشد.

  • ضوابط آتش نشانی

موردی از ضوابط طراحی ساختمان باید نسبت به آن سخت گیری و حساسیت زیادی به خرج داد، ضوابط آتش نشانی است که با جان و مال ساکنین ارتباط مستقیم دارد. این مورد مشخص می کند که میزان فیلتر ورودی ساختمان یعنی فضای روبروی پلکان و آسانسور یا کلیه فضاهایی که تا قبل از ورود به درون ساختمان با آنها مواجه می شوید باید چقدر ابعاد داشته باشند.

   ضوابط آتش نشانی در ساختمان مدرن

نکات طراحی ساختمان مسکونی

همانطور که در ابتدای مطلب هم اشاره کردیم، طراحی ساختمان مدرن خاص و موفقیت آمیز زمانی است که تمامی اصول و ضوابط به همراه نکات و استانداردها رعایت شده باشند و مجری طرح شرکتی کار آزموده، خلاق و حرفه ای باشد. تا اینجا در خصوص اصول و ضوابط طراحی ساختمان صحبت کردیم و در اینجا قصد داریم در خصوص نکات مهم طراحی ساختمان مسکونی صحبت کنیم:

  • بهره برداری حداکثری از فضای مجاز

با توجه به زینی که برای ساخت و ساز انتخاب شده، شرایط اقلیمی و درخواست های کارفرما باید از فضای مجاز حداکثر بهره برداری را برد. گاهی اوقات ویو به سمت مناظر و گاهی نیز جدا شدن از ساختمان های اطراف و جدا گشتن از محیط اولویت است بنابراین باید از فضا در جهت دستیابی به این هدف بیشترین بهره را برد.

  • دسترسی راحت به اکثر نقاط و قسمت ها

از جمله نکات مهم در طراحی ساختمان مدرن دسترسی راحت و سریع به قسمت های مختلف است به نحوی که از جابجایی ساکنین تا وسایل به راحتی صورت بگیرد. بنابراین اتاق خواب و سرویس بهداشتی باید نزدیک به هم باشند. فضای غذاخوری درون بالکن و تراس بهتر است نزدیک به آشپزخانه باشد. عرض راهرو ورودی و پلکان ساختمان باید به اندازه عبور حداقل 2 فرد به شکل همزمان باشد. نوع طراحی باید به گونه ای باشد که در آینده با کمترین تداخل در کلیات فضاها، دسترسی به قسمت های گوناگون و ایجاد تغییرات به راحتی فراهم شود.

  • محل وسایل سرمایشی و گرمایشی

در طراحی ساختمان مدرن محل نصب وسایل سرمایشی و گرمایشی هم باید مشخص باشد که بسته به نوع کاربری، متراژ و ارتفاع سقف متفاوت خواهد بود. مثلا شومینه در فضای پذیرایی که بزرگترین قسمت است قرار می گیرد و نقطه کانونی خواهد بود.

در طراحی ساختمان مدرن محل نصب وسایل سرمایشی و گرمایشی هم باید مشخص باشد  

  • کودکان در طراحی ساختمان مدرن

برای طراحی داخل ساختمان مسکونی باید نگاهی هم به آینده داشته باشید به عنوان مثال کودکان نیاز به فضای مجزا برای بازی، استراحت و اتاق خواب دارند. همچنین پلکان و بالکن و آشپزخانه برای خردسالان خطرناک هستند و باید تغییرات لازم با در نظر گرفتن کودکان در نظر گرفته شوند.

  • ارتباط برقرار کردن بین فضاهای مختلف

طراحی ساختمان مسکونی مخصوصا در سبک مدرن باید به گونه ای باشد که فضاهای مهم و قسمت هایی که اکثریت وقت خود را در آنجا سپری می کنیم به بهترین شکل با یکدیگر مرتبط شوند. علاوه بر این باید دید مناسب از سمت آشپزخانه به سایر بخش های خانه داشته باشید چون همانطور که می دانید آشپزخانه قلب ساختمان است.

  • در نظر گرفتن افراد سالخورده و پیر

در طراحی ساختمان های مدرن مسکونی باید به افراد سالخورده و پیر هم توجه زیادی داشت همانطور که کودکان و خردسالان اهمیت دارند. برای این کار می توانیم عرض راهروها و راه پله ها به همراه عرض درب ها را مناسبتر در نظر گرفت. بالابر پله طراحی کرد، عرض درب ها برای عبور ویلچر کاملا مناسب باشد، در صورت امکان آسانسور تعبیه کرد و برای ورود به منزل رمپ مناسب در نقشه ساختمان قرار داد. برای این منظور عرض راهروها باید حدود 130 سانتیمتر باشد تا عبور افراد سالخورده با ویلچر به طور همزمان با اشخاص دیگر امکان پذیر باشد. همچنین عرب درب ها 100 سانتیمتر باشد تا عبور و مرور ویلچر مشکل ساز نباشد. همچنین ترجیحا توصیه می کنیم آشپزخانه و اتاق خواب ها در خانه های مسکونی چند طبقه یا ویلاهای دوبلکس در طبقه همکف باشد تا افراد سالخورده مجبور به استفاده از پله های زیاد نباشند.

  • در مشخص کردن تعداد اتاق ها نگاهی به آینده داشته باشید

در طراحی ساختمان مسکونی، باید تعداد اتاق ها با نگاهی به آینده انتخاب شوند مخصوصا برای زوج های جوان که هنوز صاحب فرزند نشده اند. متراژ اتاق خواب والدین باید بیشتر از فرزندان باشد و پلان مجزا برای اتاق خواب دخترانه و پسرانه در نظر گرفت. همچنین باید مشخص کرد که حمام و سرویس بهداشتی داخل اتاق به شکل ensuite باشند یا در پذیرایی به شکل عمومی در دسترس قرار گیرند. فاصله اتاق خواب ها نسبت به آشپزخانه و نسبت به یکدیگر چقدر باشد و آیا لازم است در طبقات مجزا نسبت به اتاق والدین باشند یا خیر. ضمنا متراژ کلی اتاق خواب ها باید براساس متراژ کلی منزل تعیین شوند.

  • نورگیری مناسب حیاتی ترین نکته

یکی از حیاتی ترین نکاتی که باید هنگام طراحی آپارتمان مسکونی به آن دقت کرد، نورگیری مناسب فضاهاست که متأسفانه به دلیل آگاهی نداشتن کارفرما و رعایت نشدن توسط طراحان در آینده ای نزدیک فضایی دلگیر، کم نور و استرس زا ایجاد می کند. هر چند امروزه به دلیل آپارتمان نشینی نمی توان به طور کامل این مشکل را برطرف کرد اما در منازل شخصی ساز و ویلاها به طور قابل بررسی بوده و رفع می شود. با این دیدگاه یکی از مهمترین نکات طراحی ساختمان مدرن پدید می آید که در آن تأکید شده تعداد و محل نصب پنجره ها، ابعاد و نوع آنها به طور کامل مشخص شوند.

نورگیری مناسب حیاتی ترین نکته در طراحی ساختمان مدرن 

  • امنیت ساختمان از مهمترین نکات است

شاید تعجب کنید که مگر در طراحی نقشه ساختمان مسائل ایمنی و امنیتی هم لحاظ می شوند؟ بله طراحان حرفه ای ساختمان به خوبی می دانند که امنیت و مسائل ایمنی باید در همان نقشه اولیه لحاظ شوند. گروه طراحی ساختمان مدرن باید بداند که در ساختمان های چند طبقه پلکان اضطراری و در خانه های با طراحی فلت، راهرو اضطراری لازم هستند. همچنین تجهیزات ایمنی و آتش نشانی باید در جای مناسبی از منزل قرار بگیرند و در واقع در مرحله طراحی جایابی شوند و در مرحله دکوراسیون در جای از پیش تعیین شده قرار بگیرند.

  • لزوما ساختمان های مسکونی سه خوابه بهترین نیستند! گول نخورید

در مورد طراحی ساختمان اکثر افراد تصور می کنند همیشه ساختمان های سه خوابه نسبت به دو خوابه بهتر هستند در حالی که اینطور نیست. به عنوان مثال در ساختمان هایی که مساحد مفید و متراژ مجاز ساخت و ساز آنها کمتر از 130 متر مربع باشد، نه تنها مزیت نیست بلکه کیفیت کلی ساختمان، کاربری و بهره وری سایر بخش ها را نیز از بین می برد. توصیه ما این است که تنها زمانی که مساحت مفید بین 140 تا 180 متر مربع دارید به ساختمان سه خوابه فکر کنید.

  • نشیمن خصوصی الزاما نشانه طراحی اصولی نیست

نکته بعدی که در رابطه با طراحی نقشه ساختمان باید توجه داشت طراحی نشیمن خصوصی است که این نیز اکثرا تصور بر این است که مزیت محسوب می شود و خانه بهتری خواهید داشت. با توجه به نکته قبلی، دقت کنید تنها در صورتی که زیربنای مفید شما حداقل 150 متر مربع است (چون در این متراژ 3 اتاق خواب در نظر می گیرند) از شرکت طراحی ساختمانی بخواهید که نشیمن خصوصی هم برای شما طراحی کند در غیر این صورت حتی در صورت پیشنهاد از سوی طراح داخلی، موافقت نکنید. بجز اینکه در متراژهای کمتری دو اتاق خواب بخواهید و مساحت هر اتاق کمتر از حد استاندارد باشد.

  • تراس و بالکن در طراحی ساختمان مدرن

تراس و بالکن (فرق تراس و بالکن) در طراحی ساختمان های مسکونی بسیار پرطرفدار هستند چرا که اجازه ارتباط مستقیم با محیط بیرون را می دهند، محلی برای نگهداری از گل و گیاه، جمع های دوستانه و مشابه آن است. در طراحی ساختمان های مدرن باید دقت کرد که تراس و بالکن باید به سمت حیاط و تا حد امکان متصل به آشپزخانه باشند هر چند از سمت پذیرایی هم می توان با یک درب اتصال مستقیم برقرار کرد. هنگام طراحی تراس و بالکن باید دقت داشته باشید که از حد مجاز کنسول ساختمان بیرون نزند که در همین رابطه صحبت کرده ایم. توصیه ما این است که مساحت تراس حدود 1.5 متر مربع باشد. اگر تراس شما به سمت خیابان است بیشتر جنبه تزیینی داشته و برای زیباسازی نمای ساختمان به کار می رود.

 تراس و بالکن در طراحی ساختمان های مسکونی بسیار پرطرفدار هستند

ابعاد و اندازه استاندارد برای طراحی فضاهای ساختمان مسکونی

استاندارد طراحی ساختمان مسکونی در کنار کلیه اصول و ضوابط و نکاتی که گفته شدند برای داشتن محیط زندگی آرامش بخش، کارآمد و به حداکثر رساندن بهره وری هر فضا کاملا الزامی است. اما این ضوابط و استانداردهای طراحی ساختمان های مسکونی چطور تعیین شده است؟ 

ابعاد و اندازه های استانداردی که در ادامه توضیح خواهیم داد از طریق سبک زندگی انسان، الگوی زندگی، تعداد اعضای هر خانواده به طور متوسط، میانگین فضایی که هر بزرگسال، خردسال و نوجوان در منزل مسکونی نیاز دارد، حداقل وسایل و تجهیزات در کنار حداکثر جزئیات، حجم و ابعاد و سطح هر المان داخلی و سایر موارد تعیین شده اند.

استانداردهای طراحی ساختمان مدرن مسکونی به شرح زیر هستند:

  • فضای نشیمن

ابعاد فضای نشیمن با توجه به قرارگیری مبلمان و وسایل زیاد و همچنین دسترسی داشتن مستقیم به آشپزخانه، اتاق خواب و حتی سرویس بهداشتی مشخص می شود که معمولا بین 15 تا 25 متر مربع به شکل نرمال متغیر است. همچنین در حالتی که مبلمان در پذیرایی باشد اگر بخواهید بین هر مبل فضای رفت و آمد قرار دهید یا به شکل استاندارد به اندازه پهنای یک فرد بالغ نرمال فضای خالی در اطراف بگذارید، متراژ استاندارد و نرمال پذیرایی را تحت تأثیر قرار خواهد داد. همچنین میز جلو مبلی و عسلی باید با فاصله 45 سانتیمتری قرار بگیرند. برای مطالعه ریز جزئیات، استانداردها و نکات توصیه می کنیم مطلب طراحی داخلی پذیرایی را مطالعه کنید.

 ابعاد فضای نشیمن با توجه به قرارگیری مبلمان و وسایل زیاد و همچنین دسترسی داشتن مستقیم به آشپزخانه، اتاق خواب و حتی سرویس بهداشتی مشخص می شود

  • تی وی وال

در طراحی ساختمان مدرن و مسکونی دیواری که بر روی آن تلویزیون قرار می گیرد یا تی وی وال باید در جایی باشد که نور مستقیم از بیرون به آن نتابد، فاصله آن تا مبلمان بین 3 تا 4 متر و ارتفاع آن از کف حداقل 120 سانتیمتر باشد.

 در طراحی ساختمان مدرن و مسکونی دیواری که بر روی آن تلویزیون قرار می گیرد یا تی وی وال باید در جایی باشد که نور مستقیم از بیرون به آن نتابد

  • فضای غذاخوری

ابعاد و اندازه های استاندارد طراحی ساختمان مدرن مسکونی برای فضای غذاخوری براساس تعداد افراد، نوع میز غذاخوری و فاصله میز با اطراف و نسبت به دیوار تعیین می شود به نحوی که رفت و آمد ساکنین و بیرون کشیدن صندلی و بلند شدن از میز غذاخوری با مشکل روبرو نشود. بر همین اساس توصیه شده تا در طراحی فضای غذاخوری متراژ این فضا به گونه ای باشد که میز غذاخوری با حداقل عرض 91 و حداکثر 140 سانتیمتر جا بشود.

 ابعاد و اندازه های استاندارد طراحی ساختمان مدرن مسکونی برای فضای غذاخوری

  • آشپزخانه

آشپزخانه قلب دوم ساختمان مسکونی است چرا که علاوه بر آشپزی، محل گفتگو و نظارت بر سایر قسمت ها نیز هست. بر این اساس در طراحی ساختمان های مسکونی، سقف آشپزخانه حداقل با ارتفاع 2.4 متر در نظر می گیرند و یک پنجره با عرض 1.8 متر هم در نقشه قرار می دهند.

بهتر است که آشپزخانه در نقشه ساختمان موقعیت شمال شرقی یا شمال غربی داشته باشد، به تراس یا بالکن دسترسی مستقیم پیدا کند و به زیرزمین هم راه داشته باشد. ویو مستقیم به سمت محل بازی بچه ها و درب خانه و پذیرایی هم الزامی است. ضمنا ابعاد استاندارد آشپزخانه در طراحی فضای مسکونی معادل 10% کل متراژ خانه است.

در طراحی، مثلث عملکرد شامل اجاق گاز، یخچال و فریزر و ماشین لباسشویی در کنار هم قرار می گیرند تا کارایی فضا حداکثری شود. برای مطالعه جزئیات دقیق تر توصیه می کنیم حتما مطلب طراحی داخلی آشپزخانه را مطالعه کنید.

 بهتر است که آشپزخانه در نقشه ساختمان موقعیت شمال شرقی یا شمال غربی داشته باشد

  • سرویس بهداشتی

در طراحی ساختمان های مدرن مسکونی، سرویس بهداشتی هم باید از یک طراحی اصولی با ابعاد و اندازه های استاندارد برخوردار باشد. در طراحی نقشه ساختمانی باید یک سرویس بهداشتی در بخش عمومی منزل مثل پذیرایی و در صورت امکان یک سرویس بهداشتی هم داخل اتاق خواب ها طراحی شود. سرویس بهداشتی فضای عمومی بهتر است نزدیک درب ورودی باشد. مساحت استاندارد حمام حدود 13 متر مربع است که 30% آن برای وان خواهد بود که در متراژهای بیشتر وان موقعیت مرکزی و نقطه کانونی پیدا می کند. با توجه به اینکه ضوابط و استانداردهای طراحی ساختمان مدرن مسکونی در بخش سرویس بهداشتی بسیار ریز و جزئی است توصیه می کنیم حتما مطلب طراحی داخلی سرویس بهداشتی مطالعه شود.

 در طراحی نقشه ساختمانی باید یک سرویس بهداشتی در بخش عمومی منزل وجود داشته باشد

  • اتاق خواب ها

در مبحث ابعاد و اندازه استاندارد برای طراحی فضاهای ساختمان مسکونی، اتاق خواب ها نیز اهمیت بالایی دارند چرا که هم نورگیری، جهت گیری، عایق صوت بودن، دسترسی و امکانات مناسب و طراحی کارآمد و آرامش بخش باید همزمان رعایت شوند. برای یک اتاق خواب دو نفره باید حداقل 15 متر مربع فضا در نظر گرفت و اتاق خواب تک نفره 9 متر مربع فضا نیاز دارد.

مساحت بخش های نورگیر اتاق خواب باید 0.1 کل مساحت اتاق باشد مثلا اگر اتاق خواب 12 متر مربع است پنجره ها باید ابعادی به مساحت 1.2 متر داشته باشند. سقف اتاق خواب حداقل 2.8 متر ارتفاع داشته باشد. اگر قرار است تراس و بالکن به اتاق خواب دسترسی داشته باشد مسأله حریم شخصی نیز باید لحاظ گردد. برای مطالعه جزئیات بیشتر در خصوص دکوراسیون داخلی اتاق خواب به خدمات مربوطه مراجعه نمایید.

 مساحت بخش های نورگیر اتاق خواب باید 0.1 کل مساحت اتاق باشد

عوامل تأثیرگذار بر طراحی نقشه ساختمان مسکونی مدرن

قبل از اینکه مراحل طراحی ساختمان مسکونی را شرح دهیم و توضیح دهیم که برای طراحی ساختمان دقیقا چه باید کرد، لازم است که ابتدا عواما اثرگذار بر نوع طراحی نقشه را با یکدیگر مرور کنیم.

به طور کلی می دانیم که براساس نیازهای هر ساختمان، خواسته های کارفرما و اهدافی که دارد، طراحی نقشه ساختمان تحت تأثیر قرار می گیرد. به همین دلیل فرم اصلی و بهترین نوع نقشه ساختمانی تنها پس از مشاهده زمین و بررسی فاکتورهای مختلف تعیین می گردد و یک نقشه و اصل واحد و یکسان را نمی توان برای همه به کار گرفت.

به طور کلی اگر بخواهیم به عوامل اثرگذار بر پروسه طراحی نقشه ساختمان های مسکونی اشاره کنیم موارد زیر را می توان نام برد:

• نیاز و خواسته صاحب ملک

• ابعاد زمین

• مقدار مجاز ساخت و ساز و پیش آمدگی ساختمان

• شکل و فرم زمین و دسترسی های کلی خارجی و داخلی

• شرایط و محدودیت های خارجی مثل اقلیم، محیط زیست، وضعیت خاک و غیره

• ضوابط شهرداری و شهرسازی منطقه

• نوع کاربری ساختمان مسکونی اعم از ملک شخصی فلت، آپارتمان، خانه ویلایی یک طبقه تا چند طبقه

• امکانات خاص و تنوع آنها

• بودجه

مراحل طراحی ساختمان مدرن

برای طراحی ساختمان چه باید کرد؟ با در نظر گرفتن تمامی نکات، ضوابط و استانداردها و اصول گفته شده و تسلط کامل بر این موارد و البته شناخت دقیق و شناسایی کامل عوامل اثرگذار، می توان نسبت به شروع مراحل طراحی ساختمان مسکونی به شکل عملی اقدام نمود. در ادامه این مراحل به شکل جامع و مفید توضیح داده شده اند:

  • ابعاد و موقعیت کروکی

اولین مرحله در طراحی ساختمان مدرن داشتن ابعاد و اندازه های کامل زمین، مقدار مجاز ساخت و ساز، مقدار مجاز کنسول یا پیش آمدگی ساختمان و زیربنای کلی است. سپس براساس سبک معماری مدنظر و خواسته های کارفرما، نقشه پلان ساختمان در انواع مختلف با جزئیات کامل طراحی می گردد.

  • مشخص سازی مرز زمین، پلکان و آسانسور

دومین مرحله در طراحی ساختمان مدرن مسکونی مشخص کردن مرزبندی های ساختمان با تعیین دیوارهای اطراف زمین و تعیین قطر دیوارها براساس نوع سازه است. پس از آن محل دقیق پلکان و آسانسور تعیین می شوند که باید شرایط کلی زمین، تعداد طبقات و هر واحد در هر طبقه تعیین شوند. حتی نوع پلکان هم باید در نقشه های طراحی مشخص باشد.

مشخص سازی مرز زمین، پلکان و آسانسور 

• مشخص کردن بخش های ورودی، عمومی و خصوصی

سومین مرحله طراحی ساختمان مدرن، جدا کردن و مشخص سازی بخش های ورودی، عمومی و خصوصی است. در نقشه ساختمان های مسکونی فضاهای عمومی شامل هال و پذیرایی، آشپزخانه، نشیمن، اتاق خواب مهمان و غیره است. فضاهای خصوصی شامل اتاق خواب والدین و فرزندان، حمام، هال خصوصی، اتاق دفتر کار و غیره است. این فضاها باید کاملا از یکدیگر مجزا و با ابعاد و اندازه های استاندارد باشد. از طرفی از سمت بخش های عمومی دید مستقیم به سمت بخش های خصوصی وجود نداشته باشد.

  • مکان دقیق هر فضا

مرحله چهارم طراحی ساختمان مدرن شامل مشخص کردن محل دقیق هر فضا در پلان معماری داخلی است. ابتدا ابعاد و اندازه های استاندارد باید رعایت شوند که توضیح داده شدند. پس از آن محل آشپزخانه که نورگیری و تهویه مناسب امکان پذیر باشد، دسترسی به تراس در نظر گرفته شده باشد و دید مستقیم به سمت سایر فضاهای عمومی ایجاد گردد.

اتاق خواب ها بجز اتاق خواب مهمان که فضاهای خصوصی هستند باید متناسب با تعداد افراد، سن و جنسیت متراژ مناسبی داشته باشند. اتاق خواب های مستر طبیعتا فضای بیشتری نیاز دارند. دید مستقیم به درون اتاق خواب ها نباید وجود داشته باشد و کلیه امکانات لحاظ شوند. هال و پذیرایی بخاطر المان های مختلف معمولا محل ایجاد نقاط کانونی متعدد است که وظیفه طراحان داخلی ایجاب می کند تا زمینه های لازم برای ایجاد نقاط کانونی را طبق سلیقه کارفرما فراهم سازند.

  • ستون گذاری

در طراحی ساختمان مسکونی وظیفه ستون گذاری با مهندس معمار است تا در طراحی پلان مشخص کند و پس از آن مهندس سازه ابعاد و استانداردهای لازم را تعیین نماید. براساس نوع اسکلت ساختمان قطر ستون ها، تعداد ستن ها و فاصله آنها از یکدیگر تعیین می شود. ضمن اینکه ستون گذاری نباید فضاهای اصلی را اشغال کند و وزن سازه را باید به خوبی تحمل کند بنابراین محل دقیق ستون ها باید مشخص شوند.

 در طراحی ساختمان مسکونی وظیفه ستون گذاری با مهندس معمار است

قیمت طراحی ساختمان مسکونی مدرن

در انتها مهمترین مسأله ای که کارفرمایان در ابتدا بررسی می کنند را صحبت می کنیم. طبیعتا هزینه های طراحی و محاسبه و تعیین آن در همان ابتدا بسیار مهم است. هزینه طراحی ساختمان مدرن نرخ ثابتی ندارد و بسته به متغیرهای مختلف محاسبه می گردد.

حق الزحمه طراحی ساختمان براساس نوع معماری و پلان مدنظر، متراژ مجاز زمین برای ساخت و ساز، بخش بندی های مختلف مدنظر کارفرما، نوع سازه و متریال مدنظر، سابقه و مهارت شرکت طراحی ساختمان و سایر موارد تعیین می گردد. هزینه طراحی ساختمان گروه معماری آد همیشه با توجه به شرایط و دوره های مختلف مناسبترین تعرفه ها را داشته است و هنگامی این نوع تعرفه ها ارزش بالاتری نزد مشتریان پیدا می کنند که بدانید بسیاری از طراحی های ما جوایز بین المللی مختلفی نیز برنده شده اند.

در صورتی که در زمینه طراحی ساختمان مسکونی قصد همکاری با ما را دارید می توانید برای اطلاع از جزئیات، روند انجام کار، شیوه نظارت بر اجرا و مدیریت پروژه، هزینه ها و سایر موارد با کارشناسان ما به طور رایگان صحبت کرده و مشاوره بگیرید.

ثبت نظر

شماره تماس تنها برای ارتباط با شماست و در سایت منتشر نخواهد شد

سوالات متداول

اگر در این مورد سوالی دارید...
طراحی ساختمان مدر بهترین و محبوب ترین نوع سبک طراحی ساختمان مسکونی است.
مدل طراحی ساختمان برگرفته از شرایط محیطی، انتظارات کارفرما و سلایق او، نوع فناوری های در دسترس و سایر موارد است. برای اینکه تمامی استانداردها و ضوابط در طراحی و ساخت رعایت شده باشند نیازمند همکاری با شرکت های حرفه ای هستید.
توجه به کارآمدی و کارایی هر فضا، بخش بندی های اصولی، دسترس پذیری راحت بخش های مختلف، در نظر گرفتن افراد سالخورده و خردسال، امنیت ساختمان و مواردی از این قبیل مهمترین نکات طراحی ساختمان مدرن است.
بسته به متراژ کلی ساختمان و اندازه های استاندارد هر فضا، تعداد طبقات، موقعیت و لوکیشن زمین جهت طراحی و ساخت و ساز، انتظارات و خواسته های کارفرما و غیره قیمت طراحی ساختمان متفاوت است بنابراین حتما با کارشناسان مربوطه تماس بگیرید.

آخرین مقالات

از طراحی و چیدمان
زیباترین خانه های ایران ادامه مطلب
سریع ترین روش ساخت ساختمان در ایران ادامه مطلب
معماری پست مدرن چیست ادامه مطلب
اطراف تهران کجا زمین بخریم ادامه مطلب
بهترین شهرک های شمال ادامه مطلب
طراحی ویلا لوکس و لاکچری ادامه مطلب
طراحی معماری چیست؟ ادامه مطلب
سبک مینیمال چیست؟ ادامه مطلب
برج های تهران ادامه مطلب
طراحی ویلا تریبلکس ادامه مطلب