در هر خانه ای بخشی که بیشتر از هر جای دیگری برای دورهمی، گپ و گفت و مهمانی ها استفاده می شود و بخش زیادی از وسایل مهم منزل در این فضا قرار می گیرند، قطعا پذیرایی، هال و نشیمن است. به همین دلیل طراحی داخلی پذیرایی براساس فرم و متراژ و سبک معماری داخلی اهمیت بالایی پیدا می کند. وقتی صحبت از طراحی هال و پذیرایی می شود برخی افراد تصور می کنند که حتما باید این طراحی متناسب با وسایل و المان های لوکس و لاکچری باشد در صورتی که اینطور نیست.
در هر خانه ای بخشی که بیشتر از هر جای دیگری برای دورهمی، گپ و گفت و مهمانی ها استفاده می شود و بخش زیادی از وسایل مهم منزل در این فضا قرار می گیرند، قطعا پذیرایی، هال و نشیمن است. به همین دلیل طراحی داخلی پذیرایی براساس فرم و متراژ و سبک معماری داخلی اهمیت بالایی پیدا می کند. وقتی صحبت از طراحی هال و پذیرایی می شود برخی افراد تصور می کنند که حتما باید این طراحی متناسب با وسایل و المان های لوکس و لاکچری باشد در صورتی که اینطور نیست. در ادامه بیشتر در خصوص طراحی داخلی پذیرایی براساس فرم کلی ظاهری، سبک معماری داخلی آن و متراژ به همراه اصول و نکات مربوطه صحبت خواهیم کرد. در این زمینه می توانید از تجربیات طولانی مدت و موفق گروه معماری آد استفاده کنید. توجه داشته باشید که فرق طراحی داخلی و دکوراسیون داخلی بسیار مهم است که توصیه می کنیم حتما به این مورد دقت داشته باشید. پس از طراحی پذیرایی، نوبت به تزیین و دکوراسیون داخلی پذیرایی می رسد که جداگانه توضیحات آن داده شده است.
اصول و استانداردهایی که برای طراحی داخلی پذیرایی و نشیمن مقرر شده تا شرکت های طراحی داخلی رعایت کنند نه تنها به زیبایی و نظم درونی آن کمک می کند بلکه این فضا را کاربردی تر خواهد ساخت.
شرکت ساخت ویلا، ساختمان های مسکونی و آپارتمانی هنگام تهیه نقشه های ساختمانی باید محل مناسبی برای پذیرایی در نظر بگیرند. مکانی که در آن پذیرایی با بخش های دیگر مثل ورودی ساختمان، آشپزخانه، بالکن و تراس، حیاط و تا حدی با اتاق خواب ها دسترسی مستقیم داشته باشد بهترین گزینه است. به همین دلیل در اکثر خانه ها، پذیرایی جایگاه مرکزی و محوری را دارد.
اصل بعدی در طراحی داخلی هال و پذیرایی، توجه به ابعاد و متراژ این فضاست. معمولا ابعاد پذیرایی استاندارد، بین 15 تا 35 متر مربع است هر چند بسته به اینکه متراژ کلی فضا چقدر باشد قابل تغییر است. پس از آن باید المان های مختلف در پذیرایی و نشیمن جایابی شوند. به عنوان مثال مبلمان باید به گونه ای قرار بگیرند که 70 تا 90 سانتیمتر فضا برای رفت و آمد وجود داشته باشد.
هنگام طراحی داخلی سالن پذیرایی منزل باید فضای مورد نیاز برای قرارگیری وسایلی که از نظر صاحب ملک بسیار ضروری هستند نیز در نظر گرفته شود. به عنوان مثال اگر کاناپه در فضای داخلی استفاده خواهد شد بنابراین باید فضایی به ابعاد 200 سانتیمتر طول در 30 تا 45 سانتیمتر عرض در نظر گرفته شود. برای قرارگیری میز در فضای پذیرایی هم باید فاصله 35 تا 50 سانتیمتری بین میز و کاناپه یا مبل ها در نظر گرفته شود.
اگر هم دیوار پشت تلویزیون نقطه کانونی پذیرایی در طراحی داخلی آن خواهد بود بین تلویزیون و مبلمان باید 3 متر فاصله باشد. کتابخانه در طراحی داخلی اتاق پذیرایی باید برای دیواری انجام شود که کمترین استفاده را دارد در عین حال دسترس پذیری خوبی هم داشته باشد. شومینه بر روی دیواری که بین دو پنجره هست قرار گرفته و پنجره ها نیز بسته به سبک معماری باید با ارتفاع زیاد یا کم طراحی شوند.
طراحی داخلی هال پذیرایی باید کاملا منطبق بر نوع سبک معماری داخلی باشد بنابراین قبل از طراحی باید با توجه به سلیقه و انتظارات کارفرما و متراژ قابل دسترس، بهترین نوع سبک معماری فضای داخلی پذیرایی و نشیمن انتخاب شود. طبیعتا سبک مدرن برای کسانی که به دنبال سادگی و زیبایی در متراژ کم هستند و سبک کلاسیک برای کسانی که به دنبال طراحی لوکس و تجملاتی در متراژ زیاد می گردند مناسب است.
در طراحی داخلی هال پذیرایی نوع و تعداد المان ها و وسایل مختلف با توجه به سبک معماری که برگرفته از میزان متراژ و فضای در دسترس انتخاب می گردد تعیین می شود. پس از آن جایابی صحیح و دقیق در طی طراحی نقشه های سه بعدی ساختمانی انجام شده و به کمک اصول دکوراسیون داخلی پذیرایی، چیدمان صحیح و اصولی انجام می شود. بنابراین وسایل چه از نوع دکوراتیو و چه از نوع کاربردی و ضروری باید در طراحی نقشه داخلی مشخص باشند.
در طراحی داخل پذیرایی منزل بسته به میزان فضا و درخواست صاحب ملک می توان پذیرایی و نشیمن را از یکدیگر جدا کرد. اگر درخواست مبنی بر جداسازی این دو فضا باشد در این صورت به کمک شلف یا پارتیشن به طوری که کل فضا بسته نشود می توان مرزبندی بین این فضا انجام داد.
شرکت های طراحی داخلی حرفه ای نباید اصل مهم تعادل را در طراحی خود فراموش کنند. منظور از تعادل، جنبه بصری است به نحوی که در این طراحی چیدمان تمامی وسایل به شکل همگن و یکنواخت و با وزن و سنگینی یکسان (از نظر دیداری) انجام خواهد شد. لازمه این کار آنالیز کامل و دقیق خطوط، فرم و رنگ و شکل و بافت اشیای مختلفی است که قرار است در پذیرایی و هال و نشیمن قرار داده شوند. گاهی اوقات تعادل به شکل مرکزی است به این معنی که نقطه کانونی در طراحی داخلی پذیرایی، در مرکز در نظر گرفته شده و سایر وسایل حول محور آن جایابی می شوند.
حفظ تقارن و رعایت این اصل مهم به نظم داخلی پذیرایی کمک زیادی می کند. به عنوان مثال قرار دادن دو میز در دو سمت تعادل ایجاد می کند که به تکنیک آینه ای در طراحی هم معروف است. با این حال شاید این کار مطابق با سلیقه و خواست کارفرما نباشد که در این صورت برای جلوگیری از ایجاد محیطی خسته کننده و تکراری باید از طراحی متقارن فضای پذیرایی خودداری کرد.
طراحی فضای داخلی پذیرایی بدون در نظر گرفتن اصل مهم یکدستی و هارمونی بی نتیجه و دلسرد کننده خواهد بود. نتیجه رعایت این اصل مهم زیباتر شدن هر چه بیشتر فضای داخلی شماست. هنگام طراحی داخلی باید در نظر داشت که تمامی الگوها، رنگ و بافت ها و غیره یک جریان پیوسته در کل منزل ایجاد کنند در غیر این صورت زیبایی و هارمونی فضا از بین خواهد رفت و بی نظمی داخلی کلافه کننده خواهد شد.
اصل مهم بعدی در طراحی داخل منزل پذیرایی، ریتمیک بودن است به نحوی که طوری باید وسایل قرار بگیرند و در مرحله طراحی دکوراسیون، چیده شوند، که نمودی از تکرار، پیشرفت، گذار از فضاهای مختلف و کنتراست در بخش هایی که لازم است به وضوح قابل رویت باشند. به همین دلیل طبق اصول گفته شده، طراحی و دکوراسیون داخلی پذیرایی، دو فرایند پیوسته هستند.
منظور از رعایت مقیاس و تناسب در طراحی داخلی پذیرایی این است که همه المان ها نسبت به یکدیگر و نسبت به فضای کلی پذیرایی، باید از لحاظ سایز، یا فرم و شکل و بافت تناسب یکسانی داشته باشند. این اصل مهم میزان رضایت کارفرما را صرف نظر از بزرگی و کوچکی فضای پذیرایی بالا خواهد برد. شاید باور پذیر نباشد اما این اصل مهم از زمان یونان باستان مورد توجه بوده و به آن تناسب طلایی می گفتند. به عنوان مثال نباید طراحی داخلی به گونه ای باشد که وسایل با قد بلندتر در یک سمت جمع شوند.
در طراحی داخلی پذیرایی، رعایت اصل تأکید و نقطه کانونی برای جلب توجه بیشتر و زیباتر به نظر رسیدن طراحی کلی فضای پذیرایی است به نحوی که بدون آن نمی توان یک طراحی را حرفه ای در نظر گرفت. بسته به متراژ کلی فضا نقطه کانونی پذیرایی می تواند شومینه، دیوار پشت تلویزیون، مبلمان، رنگ های متضاد یا بافت های خاص وسایل باشند. هر تصمیمی که در این رابطه گرفته می شود باید در طراحی داخلی پذیرایی ترتیب اثر داده شود. دقت داشته باشید که اگر پذیرایی بزرگی دارید نباید چندین نقطه کانونی داشته باشید چون فضا را شلوغ و حواس پرت کننده خواهد کرد.
اصول و استانداردهایی که در خصوص طراحی داخلی پذیرایی گفته شدند همگی لازم الاجرا هستند و در واقع تعیین کننده سطح حرفه ای گری یک گروه معماری و شرکت طراحی داخلی است. نکاتی هم که در این رابطه وجود دارند تا حد زیادی با این اصول شباهت پیدا می کنند بنابراین موارد جدید و مهم در این قسمت توضیح داده می شوند.
همانطور که گفته شد یکی از اصول طراحی داخلی پذیرایی تعیین کردن سبک های معماری قبل از شروع طراحی است. نکته ای که در این رابطه وجود دارد این است که در انتخاب سبک های معماری نمی توان کاملا سلیقه ای عمل کرد چرا که سبک مدرن برای فضاهای کوچک مناسبتر است و اگر برای فضای بزرگ انتخاب شود فضای بی روح و سرد ایجاد خواهد کرد. برعکس این حالت انتخاب سبک کلاسیک برای پذیرایی کوچک است که محیطی شلوغ و حوصله بر ایجاد می کند.
در طراحی داخل هال پذیرایی، نوع پلان بسیار مهم است که تا حد زیادی وابسته به نوع سبک معماری داخلی است. در سبک های مدرن پلان طراحی پذیرایی از نوع باز و پیوسته است که در مبحث دکوراسیون داخلی به انتخاب رنگ های مشابه اطلاق می شود.
فارغ از سبک طراحی داخلی پذیرایی، نورگیری فضا بسیار مهم است تا با فضایی دلگیر روبرو نباشید. بنابراین در طراحی داخلی پذیرایی و نشیمن باید تعداد و ابعاد پنجره ها با توجه به جهت گیری جنوبی و شمالی ساختمان مشخص شود. حتی نوع و مدل درب مثل کشویی شیشه ای یا لولایی چوبی و غیره هم تأثیرگذار است.
طراحی داخلی نشیمن و پذیرایی باید براساس راحتی در چیدمان باشد نه اینکه هر وسیله با هر سایز و مقیاسی بدون توجه به متراژ کلی قابل چیدن باشد. به عبارتی باید طراحی به گونه ای باشد که حداکثر استفاده از فضا را ببرید و بتوانید چیدمان را مطابق با سلیقه پیش برد.
نکته ای که در طراحی داخلی هال و پذیرایی کمتر به آن پرداخته شده نسبت فضاهای توکار به روکار است. هنگامی که پذیرایی متراژ بالایی ندارد باید فضاها و بخش بندی های مختلف، بیشتر به شکل توکار طراحی شوند مثل قفسه کتابخانه، محل نصب تلویزیون، دراورها و قسمت هایی که برای نگهداری وسایل گوناگون استفاده می شوند.
گاهی اوقات سلیقه کارفرما این است که پذیرایی از لحاظ طولی بزرگتر بنظر برسد در این صورت طراحی داخلی پذیرایی بیشتر با خطوط طولی تعریف خواهد شد. اما اگر هدف این باشد که سقف بلندتر به نظر برسد خطوط عمودی بلندتری در طراحی داخلی استفاده شود.
در گذشته پذیرایی بیشتر به شکل مربعی طراحی می شد اما امروزه طراحی داخلی پذیرایی به فرم های مستطیلی (دراز یا باریک)، دایره ای، ال شکل و نامتقارن هم انجام می شود. انتخاب فرم طراحی بستگی زیادی به متراژ، نوع و نحوه چیدمان وسایل و سلیقه کارفرما دارد.
شاید برخی افراد تصور کنند که نورپردازی در مرحله دکوراسیون داخلی است اما محل نصب تجهیزات نورپردازی، تعداد و مدل آنها اعم از نورپردازی تأکیدی، عمومی و کاری همگی باید در مرحله طراحی داخلی مشخص شوند. در واقع این نقشه طراحی، مسیر و نحوه کاری برقکار ساختمان را تعیین می کند.
در طراحی ویلا مدرن یکی از مهمترین بخش های طراحی فضاهای داخلی مربوط به پذیرایی است. پذیرایی مدرن هیچ وقت از مد نمی افتد و پیوسته در حال تطبیق پیدا کردن هر چه بیشتر و بهتر با فرم های مختلف طراحی است. شاید بتوان گفت پرکاربردترین سبک طراحی داخلی پذیرایی، همین سبک مدرن باشد. در ادامه نکات و اصول طراحی پذیرایی مدرن را بررسی خواهیم کرد:
• نقطه کانونی در طراحی پذیرایی به سبک مدرن گزینه های مختلفی است اما بهترین وسایل و المان ها، کاناپه، شومینه دیواری، دیوار پشت تلویزیون و گچبری های سقف هستند. در سبک مدرن چون معمولا برای فضاهای کوچک به کار می رود، نقطه کانونی مرکزی با چیدمان شعاعی گزینه مناسبی نیست.
• طراحی کلی پلان باید باز باشد و این مورد یکی از مهمترین اصول و نکات طراحی داخلی پذیرایی مدرن است. در این مدل طراحی، پذیرایی به فضاهایی مثل آشپزخانه یا سالن غذاخوری متصل هستند و چیدمان وسایل حس باز و گسترده بودن فضا را منتقل خواهد کرد. این نوع سبک طراحی داخلی پذیرایی رفت و آمد را بهتر کرده، اتاق را چند منظوره و انعطاف پذیر می سازد و انتقال نور به قسمت های مختلف بهتر انجام می شود.
• پنجره ها در طراحی داخلی پذیرایی مدرن بسیار بزرگ و با ارتفاع زیاد که در برخی مواقع سرتاسری از کف تا سقف هستند طراحی می شوند. منطق این نوع طراحی این است که نورگیری فضای پذیرایی مدرن باید حداکثری باشد که با طراحی پانورامایی و شیشه ای امکان پذیر خواهد بود. با این حال باید دقت کرد که حریم خصوصی ساکنین خدشه دار نشود.
• المان های دیواری و تزیینات در پذیرایی مدرن نباید زیاد باشند بنابراین نباید فضای زیادی از دیوارها را به این موارد اختصاص داد. معمولا تزیینات در سبک مدرن در تعداد کم اما سایز بزرگ انتخاب می شوند. با طراحی پلان باز پذیرایی، یک المان دکوری سایز بزرگ ظاهری مدرن به کل فضا خواهد داد. مزیت این نوع طراحی این است که یک نقطه کانونی زیبا و حرفه ای ایجاد خواهد کرد که با نورپردازی تأکیدی فضای بسیار شیک ولی ساده ایجاد می کند. بنابراین برای طراحی داخلی پذیرایی ساده و شیک توصیه می شود.
• راحتی و سادگی طراحی پذیرایی در سبک مدرن بسیار مهم است. به همین دلیل به جای در نظر گرفتن چندین مبلمان و ست راحتی فقط برای قرارگیری یک کاناپه فضا طراحی کرده و فاصله آن با اشیای پیرامون را مشخص می کنند. همچنین کلیه وسایل چند منظوره و ماژولار انتخاب می شوند که پروسه طراحی مدرن پذیرایی را ساده تر می کند.
• اگر شیک ترین طراحی داخلی پذیرایی مدنظر کارفرماست و تمایل به جداسازی فضاهای پذیرایی، هال و نشیمن دارد بهتر است از پارتیشن های شیشه ای یا چوبی شبکه ای استفاده شود تا فضای داخلی را کوچک و دلگیر نشان ندهد. همچنین این کار اجازه عبور نور به قسمت های مختلف پذیرایی را امکان پذیر می کند.
• طراحی سقف پذیرایی مدرن بهتر است بدون تزیینات، قاب بندی و گچبری های مختلف باشد تا سقف بلندتر به نظر برسد و محدود کننده فضای داخلی نباشد.
• نقاط کور در طراحی داخلی پذیرایی مدرن باید حتما استفاده شوند به عنوان مثال اگر ویلای دوبلکس داشته باشید بهتر است پلکان در نقاط کور قرار داده شوند. مبلمان از نوع ال انتخاب گردند. فضای زیر پلکان برای ذخیره سازی وسایل مختلف انتخاب شود و غیره.
سبک کلاسیک همیشه تداعی کننده حداکثر استفاده از المان های تزیینی و دکوراتیو، تجمل گرایی و اشراف گرایی بوده که هنوز هم مورد استفاده است که نمونه هایی از آن را در لاکچری ترین خانه های جهان می بینیم. طراحی ویلا کلاسیک از نمای خارجی گرفته تا پذیرایی با انبوهی از وسایل تزییناتی و دکوراتیو محاصره می شود بنابراین این نوع سبک طراحی پذیرایی مناسب متراژهای بالاست تا فضای شما خیلی شلوغ به نظر نرسد. در ادامه به نکات و اصولی که هنگام طراحی داخلی پذیرایی کلاسیک رعایت می کنیم اشاره خواهیم کرد:
• برخلاف سایر سبک های طراحی، سبک کلاسیک سختگیرانه عمل می کند به نحوی که هنگام طراحی هر وسیله باید مکان مخصوص به خود داشته باشد که با توجه به فرم کلی فضا قابل تغییر نیست یا گزینه های محدودی وجود دارد. بنابراین نظم بسیار مهم است.
• طراحی بخش های مختلف که با چیدمان وسایل گوناگون در پذیرایی تکمیل می شود باید براساس تقارن انجام شود که تقارن به نوبه خود نظم را به همراه دارد. تنظیم بخش های مختلف در طراحی پذیرایی کار ساده ای نیست به همین دلیل طراحی داخلی پذیرایی به سبک کلاسیک دشوار و بسیار وقت گیر است.
• با توجه به اینکه سبک کلاسیک با تزیینات و المان های دکوری زیاد شناخته می شود که از کف تا دیوار و سقف را شامل می گردد باید فضای مناسب برای آنها در نقشه طراحی لحاظ شود به نحوی که فضا را شلوغ نشان ندهد و مانع رفت و آمد هم نباشند.
• با توجه به وجود تزیینات و کنده کاری های زیادی که بر روی سقف پذیرایی کلاسیک انجام می شود باید ارتفاع سقف را بلند گرفت. گاهی اوقات ارتفاع این سقف ها در ویلاهای لوکس و لاکچری به بیش از 3 متر می رسد که با نصب لوسترهای بزرگ و آویز آن را به نقطه کانونی تبدیل می کنند.
• طراحی پذیرایی کلاسیک با این ذهنیت انجام می پذیرد که فضای بزرگ و کافی در اختیار باشد به همین دلیل همه وسایل به شکل روکار در نقشه طراحی داخلی در نظر گرفته می شوند. همچنین فاصله بین وسایل بیشتر است چرا که تعداد زیاد وسایل نباید مانع رفت و آمد و مختل کننده آسایش ساکنین باشد.
• در صورتی که نیاز به استفاده از وسایل و تکنولوژی های خاص باشد باید در مرحله طراحی لحاظ شوند. به همین دلیل کل پروسه طراحی داخلی پذیرایی کلاسیک باید با هماهنگی کامل با کارفرما یا صاحب ملک انجام شود.
یکی از چالش برانگیزترین پروژه های طراحی داخلی پذیرایی، مربوط به فرم های مستطیل شکل است. پذیرایی مستطیل شکل اگر به خوبی طراحی نشود با مشکلاتی مثل دو درب ورودی، موانع زیاد برای چیدمان، قرارگیری اشتباه پنجره ها و شومینه، عدم امکان استفاده مناسب و عالی از مبلمان، مشکلات قرارگیری تلویزیون و تعیین نقاط کانونی مواجه خواهید شد. در ادامه چندین مدل طراحی داخلی پذیرایی مستطیل شکل به همراه نکات کاربردی که در پروژه های خود در نظر می گیریم را بررسی کرده ایم:
• یک مدل طراحی داخلی پذیرایی مستطیل شکل مدلی است که در آن مبلمان ال شکل روبروی تلویزیون قرار می گیرد، میز پذیرایی مستطیلی در وسط فضای پذیرایی و با ایجاد تعادل و هارمونی می توان قرارگیری سایر وسایل را برنامه ریزی کرد. با این مدل طراحی نه تنها تلویزیون دیدن بلکه مکالمه بین ساکنین خانه هم به راحتی امکان پذیر خواهد بود.
• طراحی بعدی که مورد پسند بسیاری از کارفرمایان نیز بوده، طراحی داخلی پذیرایی مستطیلی با یک مبل، کاناپه لاوست و دو صندلی است که با این مدل با محدودیت فضا برای نشستن و دورهمی در پذیرایی به وجود نخواهد آمد. همانطور که مشاهده می کنید کاناپه بلندتر روبروی تلویزیون، مبل لاوست روبروی دو صندلی قرار می گیرد. کتابخانه در گوشه پذیرایی است که در سمت مخالف شومینه مخفی قرار می گیرد. پنجره ها نیز پشت مبلمان تعبیه می شوند.
• طراحی داخلی پذیرایی مستطیل شکل برای کسانی که می خواهند مبلمان بیشتری داشته باشند بهتر است همراه با میز پذیرایی مربعی در وسط و دو صندلی روبروی مبلمان طراحی شود. در یک سمت دیوار تلویزیون یا تی وال طراحی خواهد شد که مابین پنجره های پذیرایی است. شومینه هم به عنوان نقطه کانونی به شکل توکار زیر تلویزیون قرار می گیرد. همچنین اگر بخواهید در پذیرایی مستطیل شکل از گیاهان آپارتمانی و میزهای مختلف و وسایل تزیینی استفاده کنید این نوع طراحی کاملا مناسب است.
• اگر خانواده کم جمعیتی هستید و سبک طراحی مدرن پذیرایی را می پسندید اما فرم طراحی پذیرایی، مستطیل شکل است توصیه می کنیم طراحی کلی پذیرایی به فرم زیر باشد. در این حالت یک لاوست کوچک و دو صندلی در پذیرایی قرار می گیرند و یک فضای خالی نسبتا زیادی هم بین آنها به وجود می آید. همچنین فضای زیادی هم برای گیاهان آپارتمانی و وسایل دکوری زیاد شکل می گیرد.
• طبق طراحی های مختلفی که به عنوان نمونه اشاره کردیم حتما متوجه این موضوع شده اید که قرار دادن مبلمان جلوی دیوارهای بلند و سپس قرارگیری یک قالیچه باریک یا میز پذیرایی در جلو مبلمان ایده خوبی نیست. این نوع طراحی داخلی پذیرایی باریک بودن پذیرایی را بیشتر نمایان می کند در صورتی که اگر مبلمان به پهنای پذیرایی قرار بگیرد این نمود را کمتر خواهد کرد.
• در طراحی پذیرایی مستطیل شکل باید از گوشه ها بهترین استفاده را کرد مثلا میز پذیرایی یا صندلی های راک، پاف، شلف ها و فضاهای ذخیره ای توکار بهتر است در گوشه پذیرایی قرار بگیرند. همچنین مدل طراحی باید به گونه ای باشد که ارتفاع سقف بلندتر نمایش داده شود.
طراحی داخلی پذیرایی مربع شکل چالش های بسیار خاصی دارد به عنوان مثال چون همه ابعاد فضا یکسان است باید از همه وسایل و همه قسمت ها به خوبی استفاده کنید. طراحی غیر حرفه ای پذیرایی مربع شکل باعث خواهد شد تا پس از مدت کوتاهی محیط برای شما تکراری و کسل کننده خواهد شد. در ادامه مدل هایی از طراحی داخلی پذیرایی را لیست کرده ایم که مورد رضایت کارفرمایان بوده و با استانداردهای طراحی جهانی هم مطابقت دارند:
• در این مدل طراحی که در تصویر پایین هم مشاهده می کنید، مبلمان در یک سمت و میز تلویزیون و مابقی آن در سمت مقابل قرار گرفته اند. این ترکیب قرارگیری وسایل در طراحی پذیرایی مربعی شکل از لحاظ وزنی و بصری هم تعادل دارد مخصوصا اگر محل قرارگیری میز پذیرایی در کنار مبلمان باشد. از طرفی این مدل طراحی فضای خالی زیادی در وسط پذیرایی ایجاد می کند تا بزرگتر از چیزی که هست به نظر برسد. اگر قفسه کتابخانه هم دارید می توان به شکل افقی مشابه با طراحی زیر محلی برای آن قرار داد که هم در فضا صرفه جویی می شود و هم زیباست. از طرفی در این مدل طراحی به نورگیری عالی از بیرون هم توجه شده است.
• اگر پذیرایی شما مستقیما به تراس یا بالکن راه داشته باشد طراحی پذیرایی مربع شکل شما متفاوت خواهد شد تا هم از نور بیرون استفاده کنید، هم فضای رفت و آمد کافی وجود داشته باشد و هم اینکه همه المان ها در تناسب و تقارن و تعادل باشند. در این حالت طراحی زیر را پیشنهاد می کنیم که مبلمان در یک سمت و یک جفت صندلی راحتی روبروی آن قرار گرفته و میز پذیرایی هم در مرکز است. در این مدل طراحی حتی امکان استفاده از گیاهان آپارتمانی بلند هم وجود دارد.
• طراحی بعدی مناسب کسانی است که متراژ کمی دارند و آشپزخانه و پذیرایی به هم پیوسته هستند و آشپزخانه هم دارای طراحی پلان باز با یک جزیره در وسط است. در این حالت برای طراحی داخلی پذیرایی مدل زیر را توصیه می کنیم که پذیرایی با مبلمان ال شکل و میز پذیرایی و تلویزیون روبروی آن در یک سمت هستند و آشپزخانه هم بر روی دیوار روبرویی طراحی شده است.
نکات:
• مدل های طراحی داخلی پذیرایی مربع شکل بسیار زیاد و متنوع هستند که با رعایت نکاتی که مدنظر ماست با هر فرم و وسایلی که داشته باشید بهترین طراحی را می توان پیاده سازی کرد. برای پذیرایی مربع شکلی که شومینه دارد، باید نقطه مرکزی و کانونی، مبلمان باشد که روبروی شومینه قرار گرفته اند.
• پذیرایی مربع شکل اگر متراژ کمی داشته باشد نقطه کانونی مرکزی مزاحمت در رفت و آمد ایجاد خواهد کرد به همین دلیل باید در نقشه طراحی محل قرارگیری مبلمان به شکل اریب در یک سمت پذیرایی قرار بگیرد و نقطه کور مثلثی شکل ایجاد شده نیز با یک میز و پاف پر شود.
• اگر فضای پذیرایی کم است و با چیدمان وسایل به شکل اریب موافق نیستید اما فضای پذیرایی به سمت بیرون ویو مستقیم دارد می توان طراحی پذیرایی مربع شکل را به شکل مبلمان و میز غذاخوری در مرکز انجام داد و نقطه کانونی را مبلمان انتخاب کرد.
پذیرایی ال شکل در بسیاری از خانه های ایرانیان دیده می شود. پذیرای ال شکل زیبایی خاصی به فضای شما می دهد، با سبک مدرن تناسب کامل دارد، قرار دادن مبلمان و سایر وسایل کمی چالش برانگیز است اما محیطی که ایجاد خواهد شد کاملا دوستانه و برای گفتگو مناسب است. با توجه به تجربیات زیادی که در زمینه طراحی داخلی پذیرایی ال شکل داشته ایم به چند نمونه طراحی پرکاربرد اشاره می کنیم:
• یک نمونه طراحی پذیرایی ال شکل بدین صورت است که شومینه یا وسایل گرمایشی – سرمایشی به همین تلویزیون دیواری منزل در انتهای پذیرایی باشند و در بخش ال شکل میز غذاخوری قرار بگیرد. مبلمان در جلو تلویزیون به شکل U قرار بگیرد و درب ورود به پذیرایی یا درب خروج به سمت حیط در ضلع روبروی شومینه یا منتهی الیه دیواری که بر روی آن تلویزیون قرار گرفته طراحی خواهد شد.
• اگر پذیرایی ال شکل شما مساحت کمی دارد و می خواهید طراحی حرفه ای داشته باشید، وسایل گرمایشی مثل شومینه یا بخاری را بر روی دیوار طویل تر باید طراحی کرد. فضای ناهاخوری که با درب به سمت آشپزخانه متصل می شود در بخش ال مانند قرار می گیرد و در کنار آن مبلمان به همان فرم ال شکل طراحی می شود تا نقطه کور طراحی پذیرایی پر شود. فضای پشت مبلمان محل قرارگیری درب دوم به سمت آشپزخانه و روبروی آن درب ورود به اتاق خواب طراحی می شود.
• طراحی داخلی پذیرایی ال شکلی که باریک و دراز هم باشد یعنی ترکیبی از پذیرایی ال شکل و مستطیلی است باید به فرم دیگری انجام شود. در این مدل طراحی ما فضای غذاخوری را در کنار درب ورودی در نظر گرفته ایم که در سمت پشت آن فضای آشپزخانه است. در گوشه سمت مقابل میز کامپیوتر قرار می گیرد. در راهرو باریک پذیرایی ال شکل شما می توانیم محل قرارگیری مبلمان یو شکل که روبروی تلویزیون هستند را طراحی کنیم. درب ورود به حیاط، درب دوم آشپزخانه و اتاق خواب ها نیز در همین فضا طراحی می شوند.
• طراحی داخلی پذیرایی ال شکل که با آشپزخانه اپن در یک راستا قرار گرفته باید به گونه ای باشد که تمامی وسایل همراه با فضای رفت و آمد کافی فراهم شود و حتی بتوان تابلو المان های تزیینی و دکوری هم در فضای پذیرایی استفاده کرد. برای این منظور آشپزخانه در منتهی الیه و روبروی اتاق خواب درون پذیرایی طراحی شده و روبروی آن میز غذاخوری است که در کنار جزیره قرار گرفته است. مبلمان یو شکل به همراه شومینه در نقطه کور که روبروی میز تلویزیون هستند با رعایت فاصله مناسب قسمت نهایی طراحی پذیرایی ال شکل ما را تشکیل می دهند.
زمانی که پذیرایی متراژ کمی داشته باشد برخی چالش ها مثل نحوه چیدمان وسایلی که مدنظرتان باشد مخصوصا مبلمان با چالش روبرو می شود. رفع این مشکل مستلزم این است که در مرحله طراحی داخلی پذیرایی کوچک ساختمان به این موارد و چالش های مختلف آن دقت شده باشد. در ادامه در خصوص جدیدترین مدل طراحی داخلی پذیرایی کوچک با ایده و طرح های گوناگون صحبت خواهیم کرد:
• هنگام طراحی داخلی پذیرایی حتما به نقطه کانونی دقت داشته باشید. نقطه کانونی در پذیرایی کوچک بندرت مبلمان انتخاب می شود مگر اینکه نسبت به استفاده از مبلمان اصرار و تأکید زیادی وجود داشته باشد. در حالت های دیگر می توان مواردی مثل المان های دیواری، شومینه و حتی دیوار پشت تلویزیون را به نقطه کانونی تبدیل کرد.
• طراحی داخلی پذیرایی کوچک باید به گونه ای باشد که گوشه ها به چشم نیایند. طبق گفته لاورنس لیوولین – بوون، اگر توجه افراد به گوشه های پذیرایی شما جلب شود قطعا کوچکی فضا را حس خواهند کرد. به همین دلیل در طراحی فضای پذیرایی و نشیمن باید به گم کردن یا کور ساختن گوشه ها با وسایل مختلف فکر کرد.
• وجود پنجره های سرتاسری در طراحی داخلی پذیرایی کوچک الزامیست. هر چقدر نور بیشتری وارد محیط شود هم از دلگیری فضا کم می کند و هم محیط را بزرگتر نشان خواهد داد.
• طراحی قسمت های توکار مثل شلف و کتابخانه های توکار، تجهیزات روشنایی توکار و مشابه آن فضای آزاد یا اصطلاحا فضای منفی بیشتری ایجاد می کند که بر روی دلبازتر نشان دادن پذیرایی تأثیر زیادی می گذارد.
• الگوهایی که برای طراحی پذیرایی و سپس دکوراسیون و چیدمان آن استفاده می شوند بسیار مهم هستند. معمولا پذیرایی کوچک مهم است که از نظر طولی بزرگتر به نظر برسد به همین دلیل خطوط طراحی فضایی آن بیشتر افقی ترسیم می شوند.
• رعایت اصل تقارن در طراحی داخلی پذیرایی نکته بسیار مهمی است چرا که فضای شما را منظم نشان می دهد و هم اینکه با ایجاد یک نقطه خاص برای جلب توجه، تمرکز افراد از روی کوچک بودن فضا برداشته می شود.
• مسیر رفت و آمد در پذیرایی کوچک بهتر است در پشت مبلمان طراحی شود هر چند فضای بیشتری اشغال می کند اما فضای نشستن و دورهمی را صمیمی تر جلوه می دهد. اگر مسیر رفت و آمد در طراحی داخلی پذیرایی در جلوی مبلمان باشد مزاحمت ایجاد خواهد کرد.
• در طراحی داخلی پذیرایی کوچک ابتدا با آیتم های اصلی و بزرگتر شروع کنید و محل قرارگیری آنها را به گونه ای مشخص کنید که مزاحمتی برای سایر وسایل یا رفت و آمد ساکنین ایجاد نکند.
در طراحی ویلا و ساختمان های مسکونی، طراحی داخلی پذیرایی اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که محل گفتگو، دورهمی و نشستن های طولانی مدت، پذیرایی از مهمان و محل ارتباط با سایر قسمت ها محسوب می شود. در این مطلب طبق تجربه خود، نکات و اصول و استانداردهای طراحی داخلی پذیرایی را در سبک و فرم های مختلف بررسی کردیم. جهت همکاری با گروه معماری آد و اطلاع از هزینه های طراحی با مهندسین و طراحان داخلی ما تماس بگیرید.
شماره تماس تنها برای ارتباط با شماست و در سایت منتشر نخواهد شد
سوالات متداول
اگر در این مورد سوالی دارید...آخرین مقالات
از طراحی و چیدمان