طراحی پلان ویلایی براساس نوع کاربری و شرایط محیطی و اقلیمی، نیاز و خواسته کارفرما و میزان بودجه انجام می پذیرد. طراحی پلان ویلا همچنین بسته به نوع ویلا نظیر دوبلکس، فلت، تریپلکس و نیم پیلوت متفاوت است و اساسا با طراحی پلان مسکونی هم متفاوت است. گروه معماری آد با طراحی پلان ویلایی در خدمت شماست.
درطراحی پلان ویلا ،که امروزه بیشتر به آن پلان ویلایی نیز میگویند با توجه به اطلاعات موجود از نوع کاربری و شرایط محیطی ما میتوانیم پلانی را طراحی کنیم که مناسب ترین انتخاب ممکن با در نظر گرفتن شرایط محیطی، مالی و علایق کارفرما باشد.در این مقاله باماهمراه باشید تا با اصول طراحی پلان ویلایی و انواع آن آشنا شویم.
به صورت کلی ویلا ساختمانی است که تمام چهار طرف یا در بعضی موارد دست کم از دو طرف آزاد بوده و دارای حیاط و محوطه است و معمولا متراژ بسیار بالایی دارد.
هر ویلایی را میتوان با مشخصات و ویزگی های خاص خودش به انواع مختلف طراحی کرد ،از این رو میتوان به ویلای دوبلکس اشاره کرد که امروزه بسیار محبوب است و همچینین برای ویلاهایی بامتراژ کم هم میتوان به ویلای نیم پیلوت اشاره کرد.
نمونه ای از طراحی پلان ویلای
در طراحی نقشه ویلا در صورتی که از نظر ضوابط ساخت و طراحی نیاز به دریافت جواز باشد باید به از همان بدو شروع طراحی به موقعیت زمین، بودجه کارفرما ،سبک معماری بافت منطقه، و شرایط اقلیمی بسیار توجه نمود.
مشخصا اگر بخواهیم یکی از رایج ترین مدل طراحی پلان را به شما معرفی کنیم باید به سراغ طراحی ویلای دوبلکس برویم که امروزه با توجه به محبوبیت و تقاضای کارفرمایان بر سایر گونه های طراحی ارجحیت دارد. در اینجا توضیح کلی در مورد نکات ترسیم نقشه ها میدهیم که بتواند تمامی پلان های ویلایی از جمله دوبلکس،تریبلکس،نیم پیلوت و فلت را دربرگیرد.
مهم ترین نکته ای که در ترسیم پلان ویلای دوبلکس باید در نظر گرفت این است که ارتباط بین دو طبقه باید از فضای داخل طبقه همکف و با استفاده از راه پله باشد.حال چرا بر این موضوع تاکید کردیم؟ زیرا ویلا های دوطبقه دیگری هم هستند که هیچ ارتباطی بین طبقات آن ها وجود ندارد و هر یک دارای ورودی جداگانه بوده و جزو ویلاهای دوبلکس درنظر گرفته نمیشوند. در طراحی پلان ویلایی دوبلکس محل جانمایی راه پلهها به گونه ای باشد که جلوی نور را نگیرد و رفت و آمد از آشپزخانه به سالن را مشکل ساز نکند. پنجرههای اتاق خوابها باید رو به فضای درستی باز شوند. بهتر است آشپزخانه و سالن به سمت نور مستقیم آفتاب باشد،و سرویسهای بهداشتی و فضاهای خصوصی به شکل زیرکانه ای از فضاهای عمومی جدا شده باشد.
در حالت کلی در این نوع طراحی در قسمت زیر همکف استخر و پارکینگ جای گذاری شده (البته این به صورت کلی است و جای استخر، بنا بر خواسته کارفما میتواند درحیاط یا روف گاردن نیز قراربگیرد) و در طبقه همکف حمام و سرویس بهداشتی و هال و آشپزخانه را قرار داده و در طبقه بالا اتاق خواب ها و مینی بار و تراس ها را قرار داده و در پشت بام هم روف گاردن طراحی میشود.
دقیقا همانگونه که در طراحی ویلای دوبلکس گفته شد، برای طراحی ویلای تریبلکس نیز حتما باید طبقات از داخل به یکدیگر ارتباط داشته باشند با این تفاوت که در این طراحی، ما یک همکف و دوطبقه بر روی آن داریم .
در حالت کلی در قسمت زیر همکف استخر و پارکینگ جای گذاری شده و در طبقه همکف قسمتی را برای میهمان طراحی میکنند و قسمت دیگر را برای زندگی ساکنین و در برخی موارد دیده شده بنا بر درخواست کارفرما استخر نیز در این طبقه قرار داده شده.در طبقه اول هم معمولا برای میهمان قسمت های خصوصی درنظرگرفته میشود و در طبقه دوم نیز اتاق خواب ها و فضایی خصوصی برای ساکنین قرار داده میشود.
در زمان هایی که ما با زمین کوچکی روبه رو باشیم که متراژ بالایی نداشته باشد یا هزینه برای ساخت ویلای دوطبقه و سه طبقه را نداشته باشیم از طراحی ویلای نیم پیلوت استفاده میکنیم.این نوع طراحی بسیار اقتصادی است . با قسمت کردن ارتفاع سازه حدودا نیمی از پلان در ارتفاع بالاتر از نیم دیگر طراحی میشود و با استفاده از یک راه پله قسمت پذیرایی که درواقع در همکف قرار دارد به نیم طبقه بالایی که اتاق خواب ها در آن هستند متصل شده و در قسمت زیر نیم طبقه بالایی فضایی برای پارکینگ قرار داده میشود که گنجایش برای پارک دوماشین را دارد.برخی به این نوع طراحی ،ویلای نیم دوبلکس میگویند.
وُید در واقع یک فضای خالی یا یک سوراخ بزرگ در بین دو طبقه است که به فضای بین طبقات اجازه میدهد تا با نوردهی به یکدیگر ارتباط داسته باشند. وُید همچنین این امکان را فراهم میکند که دو یا چند نفر که در طبقات مختلف هستند ارتباط مستقیم دیداری و شنیداری داشته باشند.
در حالت کلی متراژ، نوع کاربری ،موقعیت مکانی ،و شرایط آب و هوایی در این دو متفاوت است در نتیجه کاملا منطقی است که تمایزاتی بین طراحی ویلا با طراحی مسکونی وجود داشته باشد.
در مورد پلان ویلایی ما با بنایی سروکارداریم که از هر چهار طرف باز است بنابر این در هنگام طراحی نقشه ویلا ما به حجم آن نیز فکر میکنیم و محدودیتی نداریم.اما در پلان مسکونی ما با بنایی سروکار داریم که تقریبا از هر سمت محسور شده و از طرفی ظوابط شهرداری و قوانین مربوط اندازه بیرون زدگی های نما مارا در طراحی محدود میکند.
مورد بعدی تفاوت واضح در نوع کار بری است! ویلا برای تفریح و اوقات فراغت و وقت گذراندن است و مشخصا شخصی که به صورت کاملا شخصی به ویلا میرود خواهان زندگی متفاوت با سبک شهری است به همین دلیل در طراحی ویلا نکته اصلی استفاده حداکثری از منظره ها و فضای سبزوطبیعی است ،نکته ای که امکان اجرای آن در فضای مسکونی شهری و شلوغ قابلیت اجرایی ندارد.
مورد آخر هم بحث شخصی سازی است!طراحی حیاط و محوطه یک ویلا کاملا دست شماست و به صورت تخصصی برای شما طراحی میشود.میتوانید از آلاچیق یا سنگ فرش های مختلف،استخر ،آبنما و .... استفاده کنید،این در حالی است که در محوطه های مسکونی امکان خصوصی سازی و محوطه سازی شخصی وجود ندارد.
مراحل طراحی پلان خانه های ویلایی
جمع بندی
در این مقاله با تعدادی از نکات و ویژگی انواع مدل های طراحی پلان ویلا آشنا شدیم.رعایت این نکات و انتخاب درست در نوع طراحی پلان ویلایی، میتواند یک پلان ویلا معمولی را به یک پلان ویلایی منحصربفرد و خاص تبدیل کند.
شماره تماس تنها برای ارتباط با شماست و در سایت منتشر نخواهد شد
آخرین مقالات
از طراحی و چیدمان