طراحی برج و ضوابط آن

با توجه به گسترش شهرنشینی و افزایش جمعیت در شهرهای بزرگ طراحی و ساخت برج اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده است. گروه معماری آد با توجه به جدیدترین اصول و ضوابطی که در خصوص برج ها وجود دارد انواع سازه های برجی را براساس طراحی های مختلف، کاربری و امکانات متنوع و مدنظر کارفرمایان انجام می دهد.

به چه ساختمان هایی برج می گوییم؟

با توجه به گسترش شهرنشینی، پیشرفت صنعت و افزایش جمعیت در شهرهای بزرگ به خصوص پایتخت ها، با افزایش تقاضای مسکن روبرو هستیم.عوامل مختلفی مانند کیفیت پایین ساختمان ها و همچنین عوامل زیست محیطی مانند هدر رفت انرژی فسیلی موجب شده است تا معماران به طراحی برج روی آورند. از آنجایی که برج ها در مقیاس بزرگ ساخته می شوند، از حساسیت بالایی برخوردار هستند. بنابراین رعایت و توجه به اصول طراحی برج که در این مقاله به آن می پردازیم، بسیار مهم است.

 ابتدا بهتر است تعریفی از برج داشته باشیم:

برج به ساختمان های بلند مرتبه ای می گویند که از ده طبقه بیشتر بوده و ارتفاع آن از 23 متر بالاتر باشد. همچنین از 30 واحد شروع شده و تا 100 یا 200 واحد نیز ادامه دارند. کاربری برج ها می تواند مختلف باشد، بعنوان مثال: تجاری، اداری، مسکونی و یا همه ی این ها.

 

در طراحی برج، نیزامند مطالعات جامع و گسترده ای هستیم.

نمونه ای از برج مسکونی واقع در تهران

تاریخچه ی برج ها در ایران

اولین ساختمانی که بلند مرتبه ساخته شد، دارای ده طبقه بود وسال 1330 هجری شمسی بنا شد. بعد از آن شاهد ساخت ساختمان هایی با ارتفاع زیاد بودیم که کاربری هتل و همچنین وزارت خانه داشتند.

 

برج ها چه مزایایی دارند؟

برج ها ویژگی های مثبت زیادی دارند که در ادامه به برخی از آن ها می پردازیم:

امکانات بسیار عالی: برج ها معمولا شرایط رفاهی بی نظیری را برای ساکنین خود فراهم می آورند. بعنوان مثال: استخر، سونا و جکوزی، زمین بازی، سیستم دفع زباله، روف گاردن و .... از جمله سرویس هایی است که ساکنین از آن برخوردارند.

• هزینه ی مناسب: بر خلاف تصورات غلطی که نسبت به هزینه های برج وجود دارد، زندگی در این ساختمان های بلند مرتبه بسیار مقرون به صرفه است، چرا که تمامی مخارج بین همه ی واحد ها تقسیم می شود.

• ویوی بینظیر: با توجه به ارتفاع زیادی که این ساختمان ها دارند، در نتیجه شاهد چشم انداز عالی خواهیم بود. هرچه به طبقات بالاتر برویم، چشم انداز زیباتر شده و به همین دلیل قیمت واحد ها نیز بالاتر می رود.

• امنیت فوق العاده: یکی از دغدغه های مهم افراد برای خرید خانه، امنیت بالای آن است. از آنجایی که برج ها دارای دوربین امنیتی و همچنین سنسور های مخصوص و بخش نگهبانی هستند، در نتیجه از امنیت بسیار بالایی نیز برخوردار هستند. 

  

 مطالعات مختلفی مانند دسترسی ها، شبکه های معابر، موقعیت جغرافیایی و ... از جمله مواردی است که در اصول طراحی برج در نظر گرفته می شود.

نمونه ای از پلان برج مسکونی

طراحی سازه ی برج:

در طراحی و دیزاین برج، توجه به سازه که رکن اصلی آن است، بسیار مهم است.  قطعا سازه آپارتمان های بلند مرتبه نسبت به ساختمان های معمولی باید مقاومت بالاتری داشته و همچنین در برابر زلزله و باد استحکام لازم را داشته باشد. سیستم سازه ای برج ها انواع مختلفی دارند و در واقع همه ی این سازه ها بارهای تراز های مختلف را به پی و زمین انتقال می دهند:

• سازه های مرتفع شبکه ای

• سازه های مرتفع صندوقه ای

• سازه های مرتفع با هسته مرکزی

• سازه های مرتفع متشکل از پل

ما در مقاله ی ساخت برج به طور مفصل به توضیح هرکدام از این ها پرداختیم.

در دیزاین برج ها، توجه به سازه بسیار مهم است.

نمونه ای از برج های مسکونی در دست احداث

چه عوامل و امکاناتی را باید درنظر گرفت؟

در طراحی برج نیاز به انجام مطالعات بسیار گسترده ای می باشد، از جمله مطالعات بصری، اجتماعی، ترافیکی، سازه ای و.... از طرفی توجه به انواع دسترسی ها بسیار مهم است. همچنین باید سیستم اطفای حریق، سیستم برق اضطراری و همچنین راهرو و پله های اضطراری را در نظر گرفت. در برج ها حتما یک آسانسور مخصوص حمل و جابجایی لوازم و وسایل و همچنین یک آسانسور جهت جابجایی ساکنین تعبیه می شود. به سیستم دفع زباله نیز باید مجهز بوده و انواع امکانات مدرن مانند زمین بازی، لابی، روف گاردن و هر خدماتی که رفاه ساکنین را فراهم می آورد در طراحی در نظر گرفته می شود.

در ساختمان های بلند مرتبه ی مسکونی با توجه به میزان بودجه تعداد واحد ها می تواند متغیر باشد. یکی از روش های دیزاین برج های بلند مرتبه، روش آقای استانکو است که ساختمان تو رفتگی و برآمدگی دارد و پنجره ها کشویی هستند.

 

بنابراین با توجه به رشد فزاینده ی جمعیت و روی آوردن به زندگی در شهر های بزرگ به خصوص پایتخت ها، بسیاری از معماران به طراحی برج و ساخت آن روی آوردند. همانطور که گفته شد دیزاین برج ها نیاز به مطالعات گسترده، جامع و فراتری نسبت به ساختمان های معمولی دارد و در عین حال، گزینه ای بسیار مناسب برای افرادی است که به دنبال محلی برای زندگی هستند تا از امکانات بالایی برخوردار بوده و از نظر هزینه نیز برایشان مقرون به صرفه باشد.

اصول و ضوابط طراحی برج

طراحی برج و ایجاد پلان ساخت برای آن بسته به نوع کاربری اعم از مسکونی، تجاری و اداری از لحاظ نوع امکانات و خدمات با یکدیگر متفاوت هستند. با این حال اصول طراحی برج در تمامی مدل های کاربری یکسان است که به آنها اشاره می کنیم:

• لابی:

طراحی لابی برج به دلیل اینکه مرکز فعالیت ها و رفت و آمد محسوب می شود، متصل کننده فضای داخل با بیرون بوده و حتی در برخی برج ها نقش امنیتی و کنترلی دارد بسیار مهم است. بنابراین در طراحی این فضا باید به تمامی موارد توجه شوند و سبک معماری کلی آن متمایز از سبک معماری داخل برج و نمای آن نباشد. توصیه می کنیم حتما اصول طراحی لابی را مطالعه کنید.

ضوابط طراحی برج

• آسانسور:

طراحی آسانسور برای برج ها اهمیت بسیار زیادی دارد چرا که از آسانسور برای حمل مسافر و بار استفاده می کنند. توجه به این نکته بسیار مهم است تا در طراحی برج ساختمان مسکونی، تجاری و اداری دو آسانسور مجزا در نظر گرفت 

• تراس:

از جمله مهمترین ضوابط طراحی برج مسکونی، در نظر گرفتن بخش تراس و بالکن است. حتما به تفاوت تراس و بالکن دقت شود چرا که با وجود شباهت ها اما تفاوت های اساسی با یکدیگر دارند. متراژ تراس و بالکن، تزیینات متناسب با سبک نما، مدل جان پناه و متریال ساخت با توجه به نمای برج و نورپردازی آن از درجه اهمیت بالایی برخوردار هستند.

• نما:

طراحی نمای برج یکی از مهمترین شاخص ها و معیارهایی است که باید برای یک برج به آن دقت زیادی کرد. نمای برج اولین بخشی است که توجه هر بیننده ای را به سمت خود جلب می کند و روی رضایت آنها تأثیر مستقیم می گذارد. در طراحی برج بخش نما باید به مواردی مثل میزان مقاومت و پایداری نما، متریال متناسب با سبک معماری، آرامش بصری، حس کنجکاوی با بکار بردن المان های خاص، استفاده از المان های سبز و غیره توجه زیادی کرد. در انتخاب نوع متریال و سبک در طراحی نما برج باید به اقلیم و ویژگی های محیط زیست، دوستدار بودن محیط زیست و غیره توجه ویژه داشت.

طراحی نمای برج

• عوامل و شرایط محیطی:

در نمونه ها و مدل های طراحی برج جدید طبق اصول و ضوابط مهندسی باید به مواردی مثل میزان شدت باد و زلزله خیز بودن منطق، میزان بارندگی و رعد و برق، وضعیت زمین و سفتی و نرم خاک و سایر موارد دقت کرد. این موارد تعیین کننده شیوه انجام مراحل طراحی و ساخت برج است.

• روف گاردن:

در طراحی یک برج مخصوصا در دنیای معماری امروز، روف گاردن ها جایگاه بسیار مهمی دارند. افزایش شهرنشینی و زندگی شهری و شلوغی آن به همراه آلودگی های مختلف سبب شده تا میل به طبیعت و استفاده از آن به شکل های مختلف بسیار مهم باشد. برای طراحی برج های زیبا، کاربردی و پیوند خورده با طبیعت، روف گاردن بهترین گزینه است. اما برای طراحی روف گاردن باید به متراژ مفید، نورپردازی، متریال ساخت و غیره توجه داشت.

• فضای داخلی:

ضوابط طراحی برج در بخش فضای داخلی بستگی به نوع کاربری آن دارد. به عنوان مثال طراحی و ساخت برج مسکونی باید همراه با در نظر گرفتن مواردی مثل شیوه چیدمان مبل، رنگ فضای داخلی، دکوراسیون لابی، مرزبندی بین فضاهای مختلف، تعیین متراژ هر فضا بسته به نوع کاربری، نوع متریال و پوشش دیوار و سقف ها و غیره دقت نمود.

هزینه طراحی برج

هزینه طراحی برج

هزینه و تعرفه طراحی برج ساده تا لاکچری بستگی به متراژ و میزان خدمات و امکانات آن دارد. خدمات و امکاناتی مثل تراس، بالکن، روف گاردن، پنت هاوس، نوع متریال، لابی و سایر ویژگی ها تأثیر مستقیم بر روی تعرفه طراحی برج سازی دارد. همچنین نوع سیستم سازه ای و شیوه ساخت براساس شرایط اقلیمی هم نقش تعیین کننده ای دارند. 

گروه معماری آد به عنوان یکی از بهترین شرکت های طراحی برج در کشور و تجربه بالای کادر مهندسین و معماران خود در کنار شماست تا بتوانید براساس عوامل گفته شده بهترین نوع طراحی را در اختیار داشته باشید. ضمن اینکه می توانید در مراحل اجرایی و مدیریت و نظارت بر ساخت با ما همکاری داشته باشید.

ثبت نظر

شماره تماس تنها برای ارتباط با شماست و در سایت منتشر نخواهد شد

سوالات متداول

اگر در این مورد سوالی دارید...
اصول و ضوابط طراحی برج شامل تمامی المان های فضای داخلی از آسانسور گرفته تا لابی و متریال مورد استفاده تا نمای برج شامل نوع سبک معماری، تراس و بالکن و سایر مورد هستند.
برج ها امکانات بسیار زیادی دارند و بسته به سبک طراحی موجبات آسایش و راحتی را برای همه ساکنین فراهم می آورد، هزینه طراحی برج ها در مقایسه با ساختمان های لوکس و لاکچری آپارتمانی کمتر است، ویوی بی نظیر در اختیار ساکنین قرار می دهد و امنیت بسیار زیادی دارد.
در طراحی برج های مختلف صرف نظر از نوع کاربری مسکونی، تجاری و اداری، سیستم سازه ای رکن اصلی را دارد که به انواع سازه مرتفع شبکه ای، سازه مرتفع صندوقه ای، سازه مرتفع با هسته مرکزی، سازه مرتفع متشکل از پل تقسیم بندی می گردد.
هزینه طراحی برج به عواملی مثل شرایط محیط و زمین، نوع سبک معماری، تعداد طبقات و متراژ و میزان امکانات و خدمات بستگی دارد.

آخرین مقالات

از طراحی و چیدمان
زیباترین خانه های ایران ادامه مطلب
سریع ترین روش ساخت ساختمان در ایران ادامه مطلب
معماری پست مدرن چیست ادامه مطلب
اطراف تهران کجا زمین بخریم ادامه مطلب
بهترین شهرک های شمال ادامه مطلب
طراحی ویلا لوکس و لاکچری ادامه مطلب
طراحی معماری چیست؟ ادامه مطلب
سبک مینیمال چیست؟ ادامه مطلب
برج های تهران ادامه مطلب
طراحی ویلا تریبلکس ادامه مطلب