طراحی مطب دندانپزشکی به واسطه اهمیت بالایی که بهداشت دهان و دندان در زندگی ما انسان ها دارد و سالی چند بار با هدف زیبایی یا درمان به این مکان مراجعه می کنیم بسیار اهمیت دارد. مطب های دندانپزشکی باید با توجه به نوع خدمات و نیاز مراجعه کنندگانی که دارند، متراژ قابل استفاده و محیط اطراف و حتی نحوه عملکرد رقبا طراحی شوند.
طراحی مطب دندانپزشکی به واسطه اهمیت بالایی که بهداشت دهان و دندان در زندگی ما انسان ها دارد و سالی چند بار با هدف زیبایی یا درمان به این مکان مراجعه می کنیم بسیار اهمیت دارد. مطب های دندانپزشکی باید با توجه به نوع خدمات و نیاز مراجعه کنندگانی که دارند، متراژ قابل استفاده و محیط اطراف و حتی نحوه عملکرد رقبا طراحی شوند. دیزاین مطب دندانپزشکی در صورتی که موفقیت آمیز و براساس اصول نباشد، نه تنها در آینده برای پزشک بلکه برای مراجعه کنندگان نیز دردسر ایجاد کرده و هزینه های زیادی بابت بازسازی و طراحی مجدد خواهد داشت. در اینجا قصد داریم در رابطه با خدمات طراحی مطب دندانپزشکی گروه معماری آد صحبت کنیم. بر همین اساس در رابطه با اصول و استانداردها، نکات و قیمت طراحی گفتگو خواهیم کرد.
در برخی مواقع دیده شده که ضوابط طراحی مطب دندانپزشک در حد اینکه صرفا اتاق درمان محوریت مرکزی داشته باشد تقلیل پیدا کرده در حالی اینکه کافی نیست. تمامی ابعاد و نکات مختلف باید به درستی رعایت شوند، تعداد اتاق ها و نوع کاربری مشخص باشد و به طور کلی دیزاین مطب دندانپزشکی به گونه ای باشد که هم برای بیمار و هم پزشک رضایت بخش، آرامش دهنده، کاربردی و اعتماد ساز تلقی شود. در ادامه مهمترین استانداردهای طراحی مطب دندانپزشکی را بررسی می کنیم:
• طبق ضوابط طراحی مطب های دندانپزشکی، حداقل باید 150 متر مربع مساحت داشته باشد. در صورتی که مجتمع دندانپزشکی طراحی می کنید باید آسانسور هم در نظر بگیرید
• حداقل 5 یونیت دندانپزشکی برای یک مطب الزامی است که هر یونیت حدود 20 متر مربع به مساحت کل اضافه می کند و این مساحت بدون در نظر گرفتن کابینت های مطب دندانپزشکی است
• در طراحی مطب دندانپزشکی باید فضاهای پذیرش، انتظار و استراحت، بایگانی پرونده بیماران، سرویس بهداشتی آقایان و خانم ها، آبدارخانه، اتاق رختکن و استراحت، اتاق معاینه، اتاق درمان، مرکز استریلیزاسیون و انباری به طور مجزا طراحی شوند
• هر 5 یونیت دندانپزشکی نیاز به یک دستگاه اتوکلاو دارند بنابراین فضای لازم در اتاق استریلیزاسیون باید در نظر بگیرید
• فضای لازم برای قرارگیری دستگاه رادیوگرافی وجود داشته باشد که در طراحی مطب دندانپزشکی گاهی اوقات این فضا حذف شده و بیماران برای عکس رادیوگرافی به مراکز بیرون مراجعه می کنند
• اتاق قرارگیری دستگاه رادیوگرافی باید سرب کوبی شده باشد
• طبق اصول طراحی مطب دندانپزشکی، عرض راهروها حداقل 1.5 متر باشد تا مراجعین و پرسنل به راحتی رفت و آمد کنند
• طراحی آسانسور و رمپ برای بیماران سالخورده، ناتوان و معلول به همراه سالمندان
• سیستم اطفا حریق مثل کپسول های آتش نشانی باید به ازای هر 50 متر مربع یک کیس 4.5 کیلوگرمی تهیه کنید
• نور و تهویه مناسب بدون نیاز به فیلتر خاص و خفه کننده، الزامی هستند بنابراین در این سبک طراحی داخلی لازم است که به این مورد توجه ویژه داشته باشید
• فضای اتاق کار نباید از 12 متر برای هر یونیت کمتر باشد
• در طراحی مطب دندانپزشکی، برای اطراف یونیت باید در همه جهات 1 متر فاصله وجود داشته باشد
• در اتاق کار باید فضایی مجزا برای دستشویی و شیرآلات الزامی است توجه داشته باشید این قسمت می تواند در بخشی جداگانه یا در گوشه ای مجزا باشد
• در طراحی کلینیک دندانپزشکی باید فضای لازم برای قرارگیری تجهیزات سنگین و حجیم مثل یونیت ها، کمپرسورها، اتوکلاو، دستگاه آمالگاماتور، کپسول اکسیژن و داروهای دندانپزشکی و غیره در نظر گرفته شود
• در طراحی سقف مطب دندانپزشکی باید دقت کنید که کمتر از 2 متر و 70 سانتیمتر نباشد یعنی فاصله بین کف تا سطح تمام شده سقف حداقل 270 سانتیمتر باشد
• در صورتی که برای ورود به مطب دندانپزشکی، پله گذاشته شده ارتفاع هر پله نهایتا 20 سانتیمتر و عرض آنها حداکثر 30 و طول پله ها نیز حداکثر 120 سانتیمتر باشد
• در طراحی دکوراسیون داخلی مطب دندانپزشکی توصیه شده که دیوارها تا ارتفاع 180 سانتیمتری کاشی کاری شود و مابقی هم رنگ روغن کار کنند
• اتاق استریلیزاسیون کاملا مجزا باشد و فضای کافی برای دستگاه اتوکلاو، سینک شستشو و کابینت تعبیه گردد
• در طراحی و دیزاین مطب دندانپزشکی باید فضایی جداگانه برای نگهداری ضایعات و زباله ها در نظر گرفته شود
شرکت طراح مطب دندانپزشکی باید هدف اصلی خود را آرامش بیمار و دندانپزشک، دسترسی راحت دندانپزشک به وسایل و قسمت های مختلف و مشخص بودن مکان دقیق کلیه وسایل و تجهیزات بگذارد. به همین دلیل باید در کنار رعایت کلیه اصول و استانداردهای طراحی مطب دندانپزشکی، به این نکات نیز واقف بوده و آنها را رعایت کند:
محلی که کارفرما برای طراحی ساختمان های تجاری و درمانی پیشنهاد می کند بسیار حائز اهمیت است. محل طراحی و ساخت مطب دندانپزشکی بر روی میزان موفقیت پروژه طراحی شما نیز مؤثر است. بهترین مکان برای طراحی نزدیک مرکز شهر و مکان هایی است که دسترسی عالی به نقاط مختلف دارند. همچنین توصیه شده که تا حد امکان فاصله مطب دندانپزشکی تا داروخانه و درمانگاه بیشتر از 800 متر نباشد.
مورد بعدی در خصوص متراژ و مساحت مطب دندانپزشکی است که باید به آن توجه کرد. ما در گروه معماری آد مساحت مورد نیاز را برحسب میزان مراجعات روزانه، حجم و بزرگی تجهیزات دندانپزشکی، میزان تنوع خدمات درمانی و تعداد کارکنان مشخص می کنیم. سالن انتظار حداقل باید بتواند 5 نفر را در خود جای دهد که برای مطب های کوچک صدق می کند.
معمولا در طراحی مطب دندانپزشکی لاکچری فضای پارکینگ مناسب برای کارکنان و بیماران در نظر می گیرند که علاوه بر آسایش و راحتی، تأثیر مثبتی بر روی نظر بیماران نیز دارد. در صورتی که محل مطب دندانپزشکی در ساختمان های اداری و برج های پزشکی است باید پارکینگ طبقاتی با ظرفیت کافی طراحی شود. اگر بودجه محدودی دارید توصیه می کنیم حداقل پارکینگ مجزا برای ماشین پرسنل و دندانپزشکان طراحی گردد یا به یک پارکینگ مجهز نزدیک باشد.
یکی از مراحل تهیه انواع نقشه های ساختمانی، تعیین مکان دقیق تجهیزات روشنایی است چون همانطور که می دانید مطب دندانپزشکی باید نور کافی داشته باشد تا حس اعتماد و آرامش را منتقل کند. علاوه بر این امروزه در بسیاری از موارد برای طراحی دکوراسیون مطب دندانپزشکی شیک، ویو اتاق درمان به سمت بیرون و حتی طبیعت طراحی می شود.
با اینکه در طراحی دکوراسیون داخلی مطب دندانپزشکی به مساله رنگ می پردازند اما در طراحی و دیزاین مطب دندانپزشکی هم باید مورد بررسی قرار گیرد تا از متریال مناسب استفاده شود. معمولا بهترین رنگ ها برای مطب دندانپزشکی شامل رنگ های نارنجی، زرد، مشکی، قرمز، آبی، قهوه ای و حاکستری است. هر چند رنگ های خنثی هم بسیار مناسب هستند.
برای طراحی کف مطب دندانپزشکی باید نوع متریال توسط طراح براساس اصول و قواعدی که تنظیم کرده مشخص کند. بهترین نوع طراحی کف با متریال هایی مثل سنگ، سرامیک و کاشی قابل انجام است که به دلیل زیبایی و تنوع در طرح و رنگ و ماندگاری بالاست. همچنین باید ویژگی شستشوی سریع و راحت را در نظر بگیرید. برای طراحی کف مطب دندانپزشکی در قسمت سالن انتظار و اتاق درمان کفپوش های اپوکسی و سرامیکی بهترین گزینه هستند چون حفظ نظافت و تمیزی آنها ساده و سریع است.
توجه به سبک های معماری و آگاهی داشتن نسبت به خصوصیات و ویژگی های هر سبک معماری کمک می کند تا بهترین نوع طراحی، بهترین متریال ها و مناسبترین و حرفه ای ترین مدل بخش بندی فضای داخلی مطب دندانپزشکی انجام شود. از طرفی توجه به سبک معماری و همگام سازی فضاهای مختلف و ایجاد هارمونی به رضایت دندانپزشکان و مراجعه کنندگان می انجامد.
طراحی کانسپت مطب دندانپزشکی تا حد زیادی وابسته به نوع خدمات، متراژ و اهدافی دارد که برای این مجموعه درمانی مشخص شده باشد. به طور کلی برای دیزاین مطب دندانپزشکی باید فضاهایی مثل فضای پذیرش و انتظار، اتاق درمان، فضای اداری، اتاق مشاوره، اتاق CSR و سرویس بهداشتی را در نظر گرفت و به عنوان بخش های مختلف طراحی کرد. طراحی هر یک از بخش های مطب دندانپزشکی با توجه به اینکه کاربرد متفاوتی دارند کمی فرق می کند بنابراین باید نظارت بر اجرای تمامی مراحل داشت.
همانطور که در بخش اصول و ضوابط طراحی مطب دندانپزشکی هم گفتیم برای طراحی اتاق درمان باید در درجه اول به فضای مناسب برای قرارگیری یونیت های دندانپزشکی توجه کنید که تقریبا هر یونیت 20 متر مربع فضا نیاز دارد و اطراف آن هم باید تا حدود 1 متر خالی باشد. ضمنا اگر چندین یونیت در یک اتاق هستند بهتر است که بین یونیت ها دیوار کاذب قرار بگیرد.
در طراحی دکور مطب دندانپزشکی اتاق مخصوص نگهداری استریل کردن وسایل و داروها و همچنین استریل سازی وسایل مختلف الزامی است در غیر این صورت چنین مطب دندانپزشکی برخلاف الزامات وزارت بهداشت فعالیت می کند. در طراحی اتاق استریل سازی و نگهداری وسایل استریل در مطب دندانپزشکی باید مکانی برای قرارگیری یخچال، کابینت، سینک و قفسه های مختلف در نظر گرفته شود. همچنین سطل های مخصوص پسماندها و سوزن ها نیز در این قسمت قرار می گیرند.
یکی دیگر از قسمت هایی که در طراحی مطب دندانپزشکی باید فضایی کاملا حرفه ای و با امکانات کامل داشته باشد، سالن انتظار است. مساحت یا متراژ این فضا باید به نحوی باشد که حداقل 5 نفر به طور همزمان بدون هیچ مشکلی قرار بگیرند. تعداد صندلی ها باید کاملا مناسب باشد. امکانات کامل مثل آبسرد کن، میز پذیرش، تلویزیون و استند مجلات و بروشورهای علمی و راهرو مخصوص دستشویی و سرویس بهداشتی در این قسمت قرار می گیرند.
طبق اصول دیزاین مطب دندانپزشکی، اتاق مخصوص کارکنان و آبدارخانه الزامی است. اتاق مخصوص پرسنل فضایی با قفسه یا لاکرهای مخصوص نگهداری لباس و لوازم شخصی است که در آن گاز و یخچال و تعدادی کابینت هم قرار می گیرند. ضمنا کلیه وسایل ضروری هر مطب از جمله جعبه کمک های اولیه هم در این اتاق قرار می گیرد و در هنگام طراحی مطب دندانپزشکی باید به قرارگیری صحیح و اصولی آنها توجه شود.
یک مطب شیک دندانپزشکی حتما اتاق مشاوره و معاینه کاملا مجزای از اتاق درمان دارد. جداسازی این دو اتاق ها از یکدیگر کمک می کند تا همزمان با سپری شدن روند درمان فرد مراجعه کننده در اتاق درمان، در خلل پروسه درمانی و زیبایی، فرصتی هم برای معاینه و مشاوره دادن به مراجعه کننده جدید فراهم شود. بنابراین هم کارها سریعتر پیش می روند هم رضایت بیماران افزایش می یابد. در این اتاق باید فضای لازم برای قرارگیری یک یونیت دندانپزشکی با تجهیزات کامل وجود داشته باشد.
در طراحی مطب دندانپزشکی بهتر است اتاق سرویس بهداشتی مجزا در بیرون از اتاق درمان و به عنوان بخشی از سالن انتظار طراحی شود. تعداد اتاق های سرویس بهداشتی بسته به بزرگی و تعداد مراجعات روزانه دارد.
طراحی کلینیک دندانپزشکی مدرن رایج ترین و محبوب ترین نوع سبک معماری است و بنابراین تمامی اصول، قواعد، ضوابط و استانداردهای گفته شده در خصوص طراحی این نوع فضاهای درمانی هم به کار می رود. اما برخی موارد و نکات خاصی وجود دارند که هنگام طراحی مطب دندانپزشکی مدرن باید توجه داشته باشید:
• متریالی که برای طراحی در نظر می گیرید عمدتا باید از جنس سرامیک یا سنگ باشد
• تا حد امکان نباید فضای مطب دندانپزشکی شلوغ باشد و صرفا وسایل کاربردی و ضروری در طراحی در نظر گرفته خواهند شد
• بهترین رنگ برای دکوراسیون داخلی مطب دندانپزشکی مدرن، رنگ های روشن خنثی یا رنگ های سفید هستند
• اگر فضای مطب دندانپزشکی شما محدود بوده و کوچک است بهترین نوع سبک معماری برای طراحی، همین سبک مدرن خواهد بود
• طراحی فضای داخلی دندانپزشکی مدرن باید به گونه ای باشد که دسترسی دندانپزشک به کابینت ها، یونیت و بخش های گوناگون به راحتی و در اسرع وقت انجام شود
• سقف مطب های دندانپزشکی مدرن با کناف و پی وی سی تزیین شده و با نورپردازی های مخفی زیبایی آن را چندین برابر می کنند
• طراحی مطب دندانپزشکی مدرن به شکل پلان باز است بنابراین نباید فضای خودتان را شلوغ کنید
• طراحی صندلی های سالن انتظار در مطب دندانپزشک بهتر است روبروی هم باشند که نسبت به قرارگیری صندلی هایی که همه آنها رو به جلو هستند بسیار بهتر خواهد بود. از طرفی در مطب دندانپزشکی کودکان هم این روش طراحی بهتر است تا والدین در کنار فرزندان و دقیقا روبروی آنها قرار بگیرند.
• در طراحی مطب دندانپزشکی مدرن مخصوص کودکان باید المان های کودکانه مختلف مثل بازی های پازلی و غیره هم استفاده شوند تا محیطی آرامش بخش برای آنها ایجاد کنید. بنابراین نه تنها باید در انتخاب رنگ و نوع مدل بلکه فضاهای مناسب سنین کودکان هم برای انتخاب طراحی مطب دندانپزشکی هم دقت داشت.
امروزه به دلایل مختلف مثل کمبود بودجه، طراحی مطب دندانپزشکی در برج های پزشکی به شکل مشترک و فضای مجاور و غیره، فضای زیادی برای طراحی وجود ندارد. در واقع طراحی مطب دندانپزشکی کوچک تبدیل به چالش بزرگی شده و طراحان در تلاش هستند تا راهکاری ارائه کنند و بتوان تمامی بخش بندی ها و اصولی که بیان شدند را به کار گرفت.
در ادامه مهمترین نکات، اصول و قواعدی که برای طراحی دکوراسیون مطب دندانپزشکی کوچک لازم است بیان می کنیم تا بتوانید نظارت دقیقتری بر روی عملکرد طراحان داخلی داشته باشید:
• در طراحی رنگ مطب دندانپزشکی کوچک باید تمرکز اصلی روی رنگ های مدرن، براق و روشن و شاد باشد تا بتوانید محیطی آرامش بخش و ریلکس کننده ایجاد نمایید
• مکمل تعیین رنگ مناسب برای طراحی مطب دندانپزشکی کوچک، نورگیری و نورپردازی حرفه ای است. بسته به اینکه چه تعداد پنجره در جای مناسب در نظر گرفته شده باشد و نورگیری کلی فضا تا چه میزان باشد می توان گفت که طراحی موفقیت آمیز و حرفه ای بوده است
• طبق اصول روانشناسی اگر به فکر طراحی مطب دندانپزشکی کوچک هستید سعی کنید از خطوط منحنی بیشتری استفاده کنید چون خطوط صاف با زوایای مشخص و نود درجه احساس نا امنی، خطر و آرامش حداکثری از خود نشان می دهد.
• طراحی پلان باز، مینیمالیستی و به دور از هر گونه جزئیات و المان های غیر ضروری مهمترین راهکار در دستیابی به یک طراحی موفق و حرفه ای برای مطب های دندانپزشکی است
• بخش پذیرش اولین قسمتی از مطب دندانپزشکی است که به چشم می آید بنابراین یکی از مهمترین قسمت های طراحی مطب دندانپزشکی است. بخش پذیرش باید جذاب و دلگرم کننده و بدون هر گونه استرس باشد. برای این منظور میز پذیرش باید متناسب با شرایط تمامی علاقه مندان باشد. همچنین ارتفاع میز باید برای افراد ویلچری و کسانی که قد کوتاه تری دارند کاملا مناسب است
• اتاق مشاوره و معاینه در طراحی مطب دندانپزشکی نیاز به نکات و اصولی داشتند که در مورد آن صحبت کردیم اما با توجه به اینکه فضای کمی در اختیار دارید بنابراین باید صرفه جویی و مهارت بیشتری خرج کنید. بنابراین باید حداقل فضای نگهداری یک یونیت به همراه رفت و آمد و تعامل یک همراه باید در نظر گرفته شوند.
• با توجه به اینکه ارتفاع سقف در طراحی مطب دندانپزشکی به شکل حداقلی در نظر گرفته می شود بنابراین توصیه می کنیم به جای تزیینات سقف کاذب از گزینه های رنگ آمیزی استفاده نمایید
هزینه ای که برای طراحی مطب دندانپزشکی مشخص می گردد برخلاف تصور، ثابت نیست چرا که عوامل مختلفی تعیین کننده هزینه طراحی و ارائه یک کانسپت برای ساخت و ساز هستند. به طور کلی قیمت طراحی مطب دندانپزشکی بسته به متراژ، بخش بندی ها و اتاق های مورد نیاز، نوع تجهیزات و خدمات ارائه شده، تعداد یونیت ها و مدل ساخت سالن انتظار و سبک معماری متفاوت خواهد بود.
گروه معماری آد با کمک تیمی از مهندسین و طراحان داخلی برجسته و زبده کشوری با هدف ارائه بهترین خدمات و طراحی بهترین مطب های دندانپزشکی، با قیمت های مناسب خدمات رسانی دارد. شما می توانید برای دریافت جزئیات هزینه های طراحی مطب های دندانپزشکی با کارشناسان ما تماس گرفته و از مشاوره رایگان بهره مند شوید. در طی مکالمه تلفنی راهنمایی های لازم در خصوص هزینه ها و عوامل اثرگذار دریافت خواهید نمود.
شماره تماس تنها برای ارتباط با شماست و در سایت منتشر نخواهد شد
سوالات متداول
اگر در این مورد سوالی دارید...آخرین مقالات
از طراحی و چیدمان