طراحی داروخانه

طراحی داروخانه یکی از مهمترین پروژه های طراحی داخلی است که به دلیل اهمیت بالای داروخانه ها در نظام سلامت و اجتماع بوده و بنابراین باید به طراحی فضای داخلی و نمای آن اهمیت زیادی داد. این سوال مطرح می شود که طراحی داخلی داروخانه چه ارتباطی با وضعیت سلامت و نقش اجتماعی بسیار مهم آن برای مراجعه کنندگان و بیماران دارد؟

طراحی داروخانه یکی از مهمترین پروژه های طراحی داخلی است که به دلیل اهمیت بالای داروخانه ها در نظام سلامت و اجتماع بوده و بنابراین باید به طراحی فضای داخلی و نمای آن اهمیت زیادی داد. این سوال مطرح می شود که طراحی داخلی داروخانه چه ارتباطی با وضعیت سلامت و نقش اجتماعی بسیار مهم آن برای مراجعه کنندگان و بیماران دارد؟ طراحی داخلی در زیباسازی حداکثری فضاهای داخلی و همچنین کارآمدی و کاربردی سازی بخش های مختلف نقش بسیار مهمی دارد.

بنابراین تنها راه مؤثری برای خدمات رسانی بهتر، مؤثرتر و سریعتر به بیماران و مراجعه کنندگان طراحی پلان داروخانه باید کاملا اصولی و منطبق بر استانداردهای داخلی و بین المللی باشد و نکات مهم در این زمینه رعایت شده باشند. در این قسمت گروه معماری آد از تجربه خود استفاده کرده تا به طور کامل به این موارد بپردازد.

طراحی داروخانه یکی از مهمترین پروژه های طراحی داخلی

دلایل اهمیت طراحی داروخانه

چرا طراحی و اجرای داروخانه باید حرفه ای و اصولی باشد؟ همانطور که گفتیم داروخانه ها مستقیما با سلامت مردم سروکار دارند و مراجعه کنندگان نیز توقع دارند بهترین و سریعترین خدمات را دریافت کنند. بنابراین تنها راه چاره این است که فضای داخلی داروخانه به شکل حرفه ای طراحی شده باشد. اما این تنها دلیل نیست.

اگر برخی از داروخانه ها را دیده باشید کارکنان سردرگمی زیادی دارند و برای آماده کردن داروهای یک نسخه دائما در حال رفت و آمد هستند که این رفت و آمدها نه تنها وقت بیماران را می گیرد بلکه مزاحمت برای کار سایر همکاران نیز به وجود می آورد. همین عامل سبب حواس پرتی و گیج شدن پرسنل داروخانه شده که یکی از دلایل اصلی اشتباهات دارویی و وقفه در رفع نیاز بیمارانی است که در مشکلات و درگیری های ذهنی زیادی به سر می برند. همین مورد به تنهایی می تواند نرخ نارضایتی را افزایش داده و تعداد مراجعه کنندگان را کم کند.

بنابراین متوجه می شویم که طراحی داخلی داروخانه چرا اینقدر مهم است. شما می توانید با یک پلان طراحی داروخانه به شکل حرفه ای، محل قرارگیری میز پیشخوان، قفسه ها و میز و کانتر را به درستی جایابی کرده و کارامدی فضا را بیشتر کنید و هم زیبایی محیط داخلی داروخانه را افزایش دهید. برای رسیدن به این امر مهم، باید اصول طراحی داروخانه، استانداردها و نکات مهمی توسط شرکت های طراح داخلی رعایت شوند که در ادامه بررسی کرده ایم.

باید اصول طراحی داروخانه، استانداردها و نکات مهمی توسط شرکت های طراح داخلی رعایت شوند

اصول و استانداردهای طراحی داروخانه

قبل از بررسی استاندارد طراحی داروخانه و اصول و ضوابط مربوط به آن بد نیست بدانید که داروخانه به فضایی اطلاق می شود که صرفا در آن دارو به فروش می رسد. اما در واقعیت داروخانه ها محل فروش محصولات آرایشی – بهداشتی، محصولات کمک های اولیه و غیره نیز هستند و اصطلاحا به آنها Drug Store باید گفته شود. با این حال چون در کشور ما بین این دو فرقی گذاشته نشده ما نیز تحت عنوان ضوابط و استانداردهای طراحی داروخانه بررسی خواهیم کرد.

  • تقسیم بندی فضا

اولین مرحله در طراحی پلان داروخانه بخش بندی فضاهای مختلف آن است تا بتوان سرعت عمل و کیفیت کاری را بالا برد و پرسنل هم کمتر خسته شوند. بر همین اساس باید هر داروخانه انواع نقشه های ساختمانی را داشته باشد. علاوه بر این بخش های مختلف نظیر:

- قسمت دریافت نسخه های پزشک

- بخش مخصوص دریافت نسخه های OTC یا دریافت درخواست داروهای بدون نیاز به نسخه

- قسمت مخصوص فروش لوازم آرایشی – بهداشتی

- بخشی در رابطه با مکمل دارویی و انرژی زا

- بخش تجهیزات پزشکی

- اتاق پزشک

- بخش داروسازی

- اتاق مشاوره

- فضای نشستن و انتظار مراجعین

- انبار

  • تعیین مکان دقیق هر بخش

یکی دیگر از ضوابط طراحی داروخانه به عنوان یک نوع طراحی ساختمان تجاری و سلامتی، تعیین مکان دقیق هر یک از بخش و قسمت های گفته شده است. به عبارت دیگر صرفا جداسازی قسمت های مختلف و تعیین وظایف برای هر کدام به معنای یک طراحی حرفه ای نیست بلکه باید مکان هر یک از آنها نیز به درستی انتخاب شود. بر این اساس در مدل طراحی افقی، بخش دریافت داروها قسمت راست داروخانه قرار می گیرد و بخش صندوق در منتهی الیه سمت چپ اما در داروخانه های با دیزاین عمودی، بخش دریافت نسخه در انتهای سالن و بخش صندوق در منتهی الیه سمت راست قرار می گیرد. مابقی بخش ها نیز باید با توجه به اصول دکوراسیون داخلی داروخانه در روبروی ویترین و قفسه مربوط به خود جایابی شوند.

  • ضوابط طراحی داروخانه

اصول طراحی داروخانه علاوه بر موارد گفته شده شامل یکسری نکات بسیار مهم نیز هست. ضوابط و استانداردهای طراحی داروخانه به شکل جزئی تر شامل موارد زیر است:

1- محل تحویل نسخه باید در خط دید مستقیم مراجعه کننده باشد

2- بین قفسه ها و اجناس آرایشی – بهداشتی باید فضای مناسب برای رفت و آمد و چرخش افراد داشته باشد

3- فضای لازم برای تست لوازم آرایشی – بهداشتی و دریافت مشاوره در طراحی داروخانه نظر گرفته شود

4- فضای انتظار بیماران و مراجعه کنندگان باید متناسب با محل احداث داروخانه باشد. به عنوان مثال داروخانه های داخل بیمارستان یا فضاهای پر رفت و آمد شهر نیازمند فضای بیشتری هستند چون مراجعه کنندگان بیشتری دارند

5- طراحی انبار داروخانه ها باید طبق اصول GPS و با در نظر گرفتن تجهیزات مختلف باشد

6- در طراحی داخل داروخانه، بخشی مخصوص مشاوره دارویی باید در نظر گرفته شود تا افرادی که نیازی به مشاوره ندارند در صف دریافت دارو نمانند

7- فضای ساخت داروهای ترکیبی و داروهای ساختنی باید مجزای از سایر بخش ها و طبق استاندارد مشخص انجام گیرد

8- بخشی از فضا در طراحی داروخانه باید به محل نصب و قرارگیری پوسترهای اطلاع رسانی مختلف اختصاص داده شود

9- قفسه ها باید ابعاد استاندارد داشته باشند که بستگی به نوع داروها، خواص درمانی، شکل بسته بندی و درجه اهمیت آنها دارد

10- دیزاین دیوارها و سقف داروخانه باید به حدی جذاب باشد که مراجعه کنندگان گذر زمان انتظار را حس نکنند

11- در طراحی و دیزاین داروخانه باید محل نصب تجهیزات نورپردازی هم به شکل حرفه ای مشخص شود چرا که در زیباسازی فضا، جایابی بهتر داروها و جلب توجه مراجعه کنندگان برای خرید محصولات غیر دارویی بسیار مؤثر است

12- ارتفاع میز پیشخوان در طراحی داروخانه باید متناسب با قد و سن افراد مختلف و حتی مناسب برای افراد ویلچری هم باشد. بر همین اساس ارتفاع 80 تا 100 سانتیمتر را توصیه می کنیم

11-	در طراحی و دیزاین داروخانه باید محل نصب تجهیزات نورپردازی هم به شکل حرفه ای مشخص شود

طراحی پلان داروخانه

شرکت ساخت و ساز حرفه ای برای طراحی پلان و بخش بندی های گفته شده باید نقشه راه و برنامه ویژه داشته باشد. اصطاحا به طراحی لی اوت (Layout Design)، Floor Plan هم می گویند که به استفاده استراتژیک از فضای داخلی برای بهبود تجربه مراجعه کنندگان و روند کاری پرسنل کمک زیادی می کند. طراحی پلان به موقعیت و جایابی و قسمت بندی اصولی و حرفه ای بخش های گوناگون نام برده شده کمک می کند که در مورد آن توضیح دادیم.

پلان طراحی داروخانه باید براساس دو چیز، درآمدزایی بیشتر و بهبود تجربه مراجعه کنندگان و بیماران و افزایش رضایت آنها باشد. یک شرکت ساخت و ساز و طراح حرفه ای به خوبی بین این دو فاکتور مهم تعادل برقرار می کند. مدل طراحی پلان گرید بندی شده (Grid Layout Design) کمک می کند تا از فضای داروخانه حداکثر استفاده را ببرید و هم بیماران فضای امن، راحت، آرامش بخش و با کارایی بالا را تجربه کنند که سریعا نیاز آنها را برطرف می کند. یک نمونه طراحی داروخانه را براساس استانداردها و ضوابط گفته شده را در زیر مشاهده می کنید:

پلان طراحی داروخانه باید براساس دو چیز، درآمدزایی بیشتر و بهبود تجربه مراجعه  باشد

نکات مهم در طراحی داروخانه

طراح داخلی داروخانه باید در دو زمینه تجربه و مهارت کافی داشته باشد. نخست آشنایی و تسلط کامل بر اصول، ضوابط و استانداردهای طراحی داروخانه که به طور کامل صحبت کردیم. دوم، اطلاع داشتن از نکات مهم در طراحی داخلی داروخانه که در این بخش به آن می پردازیم.

• بخش پذیرش داروخانه باید از لحاظ ارتفاع، مساحت یا متراژ طولی، کارایی و نوع طراحی به گونه ای باشد که افراد مختلف در تعامل با آن مشکلی نداشته باشند و مانع از تجمع افراد بیمار یا همراهان آنها شود. بر همین اساس خستگی پرسنل و افراد را کاهش داده و سطح رضایت را بالاتر می برد.

• در طراحی داخلی داروخانه باید قفسه و شلف های مجزا برای داروهای رایج و بدون نسخه در نزدیکی میز پذیرش یا پیشخوان در محل دریافت نسخه طراحی کرد. حتی در بخش صندوق یا تحویل نسخه هم می توان با طراحی منطقی و اصولی به cross selling و up-selling کمک کرد.

• هنگام طراحی و جایابی صحیح و اصولی برای قفسه بندی (Shelving) و ارتفاع قفسه ها باید به نوع و اهمیت کالای مصرفی مشتریان و بیماران و کارآمدی و دسترس پذیری آنها برای پرسنل دقت کرد.

• مکان تبلیغات و استندهای مخصوص در طراحی داروخانه الزامی است اما باید در قسمتی باشد که مزاحمتی برای تحویل نسخه بیماران ایجاد نکرده و موجبات نارضایتی را فراهم نکند و در عین برای مخاطبین جذابیت داشته باشد

• اگر مدل طراحی معماری داروخانه به گونه ای است که چندین قفسه مختلف در فضای انتظار تعبیه شده باید بین قفسه ها فاصله کافی وجود داشته باشد. این فاصله امکان تصمیم گیری بهتر و رفت و آمد منطقی را سبب می شود.

• محل نصب دوربین های مداربسته و آلارم های مختلف باید در مرحله طراحی داروخانه طبق اصول و ضوابط بین المللی مشخص باشند چرا که به امنیت حداکثری فضای شما کمک زیادی می کنند

طراحی پیشخوان داروخانه (Reception Counter)

یکی از مهمترین قسمت های داروخانه، پیشخوانی یا کانتر است چرا که محل تعامل مستقیم پرسنل داروخانه با مراجعه کنندگان است و بنابراین به طراحی این قسمت باید اهمیت ویژه داد. در طراحی پیشخوان داروخانه باید دقت کرد که ارتفاع و طول این بخش و نوع طراحی به گونه ای باشد که مراجعه کنندگان مشکلی نداشته باشند و وقت آنها تلف نشود.

ارتفاع پیشخوان داروخانه بهتر است بین 80 تا سانتیمتر باشد تا افراد ویلچری هم بتوانند استفاده کنند. از طرفی بخش زیادی از فضای مفید داروخانه توسط پیشخوان اشغال شده و به عنوان مرز جدا کننده پرسنل و مراجعه کنندگان و بیماران نیز محسوب می شود بنابراین نباید برای تردد پرسنل و افراد مراجعه کننده مشکل ساز باشد.

پیشخوان در دیزاین داروخانه اولین بخشی است که جلب توجه می کند بنابراین باید هم از لحاظ رنگ، فرم و شکل، بخش بندی های مختلف و خدمات دهی سریع و راحت به مراجعه کنندگان در وضعیت کاملا قابل قبولی قرار داشته باشد. به همین دلیل طراحی پیشخوان اولین و مهمترین بخش هم برای پرسنل و هم بیماران است.

پیشخوان در دیزاین داروخانه اولین بخشی است که جلب توجه می کند

طراحی اتاق مشاوره داروخانه

طبق آیین نامه ها و ضوابط اجرایی و تأسیس داروخانه ها امروزه بخشی از فضای داخلی، باید به اتاق مشاوره هم اختصاص پیدا کند. اتاق مشاوره فضایی است که افراد می توانند در خصوص شیوه مصرف و نوع خرید محصولات بهداشتی – آرایشی و داروهای مختلف مشاوره و راهنمایی از افراد متخصص بگیرند تا بیشتر نسبت به خرید خود مطمئن باشند. اما داشتن افراد متخصص برای مشاوره دادن کافی نیست بلکه باید طراحی اتاق مشاوره داروخانه هم بسیار حرفه ای انجام شده باشد به نحوی که در فرد احساس آرامش و امنیت ایجاد کرده و نیاز او به خوبی رفع شود. همچنین نباید برای فرد متخصص محیطی آزار دهنده، کسالت بار و با کارایی پایین باشد. 

شرایط اتاق مشاوره استاندارد در طراحی داروخانه با رعایت کردن نکات و اصول بسیار مهم مربوط به آن به راحتی قابل اجراست. برای این منظور باید موارد زیر در نظر گرفته شوند:

• محل احداث اتاق مشاوره داروخانه باید از همان طبقه همکف به راحتی قابل دسترس باشد تا همه افراد اعم از ویلچری ها و افراد معلول با مشکل مواجه نشوند. همچنین عرض درب ورودی باید حداقل 90 سانتیمتر باشد تا عبور ویلچر با مشکل روبرو نباشد.

• سایز و فرم داروخانه بسته به مکان احداث و میزان مراجعه کنندگان و دسترس پذیری آن متفاوت است و بر همین اساس نیز متراژ مورد نیاز برای طراحی اتاق مشاوره داروخانه متفاوت خواهد شد. متراژ اتاق مشاوره داروخانه باید به اندازه ای باشد که تا 3 نفر به راحتی در آن قرار بگیرند که شامل تکنسین یا فرد متخصص، مراجعه کننده و همراه اوست. همچنین باید طراحی اتاق مشاوره داروخانه منطبق بر اصول و ضوابط DDA باشد که مخصوص افراد ویلچری است.

بسته به اینکه چه نوع خدماتی در طراحی اتاق مشاوره داروخانه ارائه می شود مثل اندازه گیری فشار خون، واکسیناسیون، خدمات در خصوص داروهای جدید، مواد آرایشی – بهداشتی، کنترل و مدیریت وزن و غیره، حداقل متراژ محیط این اتاق باید 2 در 2.5 متر مربع باشد. اگر خدمات دیگری هم ارائه می شود که نیاز به میز و تخت و صندلی است فضای شما باید حداقل 2.7 در 2.5 متر مربع باشد.

• طراحی داروخانه در بخش اتاق مشاوره باید به گونه ای باشد که احساس امنیت، خوشحالی و اعتماد ایجاد کند بنابراین علاوه بر متراژ باید کارایی و دسترس پذیری خوبی نسبت به تجهیزات داشته باشد و بیماران احساس راحتی داشته باشند.

• در اتاق مشاوره باید فضایی هم برای ذخیره سازی و نگهداری تجهیزات پزشکی و کمک های اولیه در نظر گرفته شود تا در شرایط اضطراری بتوان استفاده کرد. تعداد و نوع آیتم هایی که در این فضا قرار می گیرند بسته به نوع خدمات ارائه شده دارد.

• طراحی اتاق مشاوره داروخانه باید به گونه ای باشد که نورگیری و تهویه مناسب در نظر گرفته شود. نبود تهویه و نورگیری مناسب فضا را بسیار دلگیر کرده و کارایی پرسنل را کاهش می دهد.

•	طراحی اتاق مشاوره داروخانه باید به گونه ای باشد که نورگیری و تهویه مناسب در نظر گرفته شود

طراحی ویترین داروخانه

ویترین داروخانه فقط محلی برای چیدن دارو و محصولات غیر دارویی نیست بلکه از جنبه های مختلف اهمیت زیادی دارد و بهمین خاطر است که طراحی ویترین داروخانه باید به شکل حرفه ای انجام شود. در درجه نخست ویترین داروخانه اولین بخشی است که مراجعین با آن مواجه می شوند بنابراین در ذهن مخاطب تأثیر می گذارند. در درجات بعدی بر روی برندینگ و انتقال پیام و ویژن اصلی داروخانه که کسب و کار تجاری شماست تأثیر دارد. همچنین ویترین داروخانه اگر به شکل حرفه ای طراحی شده باشد برای افراد با قابلیت و توانایی های مختلف قابل دسترس خواهد بود.

در طراحی ویترین داروخانه باید دقت کرد که مدل طراحی و جنس آن متناسب با نوع دارو و اقلامی که در آن قرار می گیرد تناسب داشته باشد تا دسترسی راحت باشد. داروخانه ها چون عموما در معرض نور محیطی هستند بنابراین در طراحی داروخانه، ویترین باید در جایی قرار بگیرد که داروهای حساس به تابش نور خورشید آسیب نبینند و در عین حال دسترسی و دید خوبی هم داشته باشند.

استاندارد بودن ابعاد ویترین داروخانه مسأله بعدی است چرا که ویترین در کنار سایر بخش ها مثل قفسه ها و پیشخوان باید نسبت به متراژ کلی ابعاد مناسب و جایابی صحیح داشته باشند تا مزاحمتی برای عبور و مرور افراد پیدا کنند. به عبارتی اگر فاصله بین پیشخوان و ویترین کمتر شود عبور و مرور افراد مختل خواهد شد و اگر هم بیشتر از حد استاندارد باشد رفت و آمد و کار اضافه جهت جابجایی انجام خواهد گرفت.

طراحی نمای داروخانه

در کنار طراحی داخلی داروخانه، نمای داروخانه هم نیازمند طراحی و دیزاین حرفه ای است. اگر بخواهیم دقیق تر به این مورد بپردازیم باید بگوییم که اولین عامل جذب کننده، نمای داروخانه، سپس ویترین و در نهایت پیشخوان و دکوراسیون داخلی است. بنابراین نمای داروخانه نه تنها باید با متریال های بسیار مقاوم و با کیفیت ساخته شود بلکه باید طراحی حرفه ای و اصولی مبتنی بر سبک معماری و طراحی داخلی داشته باشد. هر سبکی که برای طراحی داخلی داروخانه انتخاب شده باید برای نما هم انتخاب شود و برعکس.

بنابر موارد گفته شده برای اینکه داروخانه شما بتواند در نگاه اول جذاب و گیرا به نظر برسد و در مقایسه با رقبا موفقیت بیشتری کسب کند باید در وهله اول طراحی نمای حرفه ای داشته باشد. برای این کار شرکتی که عهده دار مسئولیت مدیریت ساخت شده باید تجربه و مهارت کافی و تسلط کامل بر اصول و استانداردها و ضوابط مقرر شده را داشته باشد.

• طراحی نمای داروخانه باید هماهنگی کامل با سبک معماری داخلی آن داشته باشد تا ساختمانی یکپارچه و هماهنگ تشکیل دهد. مهمترین و رایج ترین سبک های طراحی داروخانه، سبک مدرن و کلاسیک هستند.

• پلان معماری داروخانه باید با نوع سازه کاملا متناسب باشد چرا که باعث کاهش هزینه ها، بهره برداری سریعتر، طول عمر بیشتر و نیاز کمتر به بازسازی را در پی خواهد داشت

• در دیزاین نما باید محل نصب تجهیزات روشنایی، ارتفاع نصب تابلو و سایر موارد این چنینی هم لحاظ شوند تا بیشترین اثرگذاری را پیدا کند

• با توجه به نوع متریال انتخابی برای نمای داروخانه مثل کامپوزیت، شیشه، چوب، آجر، بلوک های پیش ساخته، بتن اکسپوز و غیره بهترین نوع طراحی انجام گیرد. برخی از پلن های طراحی داروخانه به دلیل عدم سازگاری متریال رد می شوند.

•	پلان معماری داروخانه باید با نوع سازه کاملا متناسب باشد

طراحی داروخانه مدرن

طراحی داروخانه براساس سبک معماری داخلی آن انجام می شود. همانطور که می دانیم سبک معماری هر ساختمان بیانگر ویژگی های کلی و ماهیت آن است. سبک مدرن پرطرفدارترین سبک معماری است که حتی برای داروخانه ها نیز استفاده می کنند چرا که نماد تمام عیار یک دیزاین حرفه ای، زیبا و شیک و در عین حال ساده، طراحی کم هزینه اما با متریال های با دوام و منطبق بر کلیه استانداردهای داخلی و بین المللی است.

داروخانه ها براساس موقعیت مکانی، میزان مراجعات روزانه و متراژ فضا باید سبک طراحی مناسب داشته باشند تا کارایی فضا افزایش پیدا کند. برای داشتن یک طراحی مدرن موفق باید موارد زیر در نظر گرفته شوند:

• داروخانه مدرن بر روی قرارگیری صحیح و اصولی محصولات تأکید زیادی دارد به همین دلیل در طراحی داخلی، نوع قفسه بندی و مکان قرارگیری آنها در کنار نوع طراحی ویترین از سایر بخش ها اهمیت بیشتری دارد. نوع طراحی داخلی داروخانه در بخش های گفته شده باید به گونه ای باشد که در راستای خط دید مراجعه کنندگان قرار بگیرد.

• طراحی داخلی داروخانه مدرن باید به اندازه کافی جذاب و در عین حال ساده و برای مراجعه کنندگان آرامش بخش باشد. برای این کار تنها از بخش های کاربردی استفاده می شود و حتی در صورت لزوم بخش اتاق مشاوره حذف خواهد شد.

• دیزاین داروخانه باید توجه مراجعه کنندگان را فورا به سمت محصولی که به آن نیاز دارند جلب کند بر همین اساس طراحی هر بخش و هر قفسه براساس نوع دارویی که در آن قرار می گیرد انجام می شود. به عنوان مثال قسمت مخصوص لوازم بهدشتی – آرایشی نورگیری بیشتری دارد و در مقابل داروهایی که به نور حساس هستند در طراحی داخلی در نقاط کور قرار می گیرند.

• با توجه به اینکه در آینده امکان گسترش خدمات و محصولات برای یک داروخانه وجود دارد بنابراین طراحی داخلی داروخانه مدرن به این مورد نیز توجه ویژه دارد. به عبارت دیگر طراحی به گونه ای انجام می شود که تا سالیان آینده کمترین نیاز به بازسازی وجود داشته باشد

• هر قسمتی از فضای داخلی داروخانه مدرن باید متراژ و فضای کافی برای عبور همزمان دو نفر در بخش پرسنل و 3 نفر در سمت مراجعه کنندگان داشته باشد. به عبارت دیگر بخش بندی ها و فضاسازی ها باید به گونه ای باشد که همه فضای رفت و آمد کافی داشته باشند و بخش انتظار حجم بالای مراجعات روزانه را پوشش دهد. این مورد در بین ضوابط طراحی داروخانه بیمارستان که حجم مراجعات بالایی دارد بسیار مهم است

•	دیزاین داروخانه باید توجه مراجعه کنندگان را فورا به سمت محصولی که به آن نیاز دارند جلب کند

طراحی داروخانه کوچک

یکی از چالش های طراحی داروخانه، سبک معماری است که مهمترین آن یعنی سبک مدرن را بررسی کردیم. اما متراژ داروخانه عامل تأثیرگذارتری است به نحوی که مشخص می کند دست طراح تا چه میزان برای اضافه کردن قسمت های مختلف و افزایش فضا، آزاد بوده و تا چه میزان آزادی عمل دارد. طراحی داروخانه کوچک از آن دسته پروژه های طراحی چالش برانگیز است چرا که از یک طرف تمامی بخش ها ضروری و مهم هستند و تا حد ضرورت اساسی امکان حذف نیست و از طرفی هم فضاسازی در رضایت مراجعین نقش بسیار مهمی دارد.

گروه معماری آد برای طراحی داروخانه کوچک اصول و نکات زیر را در نظر می گیرد:

• در معماری و طراحی داروخانه کوچک، یکی از مهمترین موارد نورگیری و نورپردازی مناسب است. به همین دلیل هنگام طراحی باید نمای شیشه ای در نظر داشت و محل نصب مناسب برای تعداد و نوع تجهیزات نورپردازی در نظر گرفت. 

• در طراحی داروخانه، نوع و مدل قفسه بندی بسیار مهم است چرا که باید مراجعین دسترسی راحت به قسمت های مختلف داشته باشند، جلوی نورگیری فضا را نگیرند و مزاحمت برای عبور و مرور ایجاد نکنند.

• طراحی داروخانه هر چقدر بیشتر با خطوط منحنی انجام شود و به سبک مدرن نزدیکتر شود در بزرگتر نشان دادن فضا سهم بیشتری خواهد داشت. این مورد در طراحی سقف، کف و دیوارها بیشتر نمود پیدا می کند.

• مدل طراحی داروخانه مثل مدل های سالنی عمودی یا افقی هم تأثیرگذار هستند. برای طراحی داروخانه کوچک نوع طراحی عمودی سالنی مناسبتر است.

• در داروخانه های کوچک که امکان طراحی اتاق مشاوره نیست و شاید بخش جزیره مرکزی هم نتوان طراحی کرد، بهترین گزینه قفسه های گردان در گوشه ای از داروخانه هستند. در این فضا هم مراجعین می توانند اجناس مدنظرشان را انتخاب کنند و هم در صورت لزوم مشاوره بگیرند.

• به طور کلی مدل طراحی داروخانه باید به گونه ای باشد که مراجعه کنندگان را ترغیب به ورود از سمت راست و خروج از سمت چپ کند. این مورد در خصوص داروخانه های کوچک اهمیت بسیار بیشتری دارد تا از هرج و مرج جلوگیری کند.

• هنگام طراحی داروخانه کوچک، رنگ بندی دکوراسیون هم باید در نظر گرفته شود تا به کمک رنگ های خنثی و روشن مثل سفید، به بزرگتر شدن فضا کمک کند.

•	هنگام طراحی داروخانه کوچک، رنگ بندی دکوراسیون هم باید در نظر گرفته شود

هزینه طراحی داروخانه

طراحی داخلی داروخانه در ایران در طی چند سال گذشته جدی تر گرفته شده چرا که با اهمیت و تأثیرگذاری بالای یک طراحی حرفه ای بیش از پیش آشنا شده اند. امروزه پزشکان و داروسازها به خوبی می دانند که یک طراحی حرفه ای تا چه میزان می تواند به آنها در رقابت با سایرین و جذب مراجعه کنندگان بیشتر و میزان رضایت آنها تأثیرگذار باشد. به همین دلیل براساس میزان بودجه تا حد توان هزینه می کنند.

به طور کلی قیمت طراحی داروخانه به عواملی مثل متراژ کلی، سبک معماری و طراحی داخلی مدنظر، تعداد بخش بندی ها، تنوع محصولات، تعداد و نوع قفسه بندی ها، دیزاین ویترین و مدل نماکاری بستگی دارد. شما می توانید از طریق مشاوره و گفتگوی رایگان با کارشناسان ما در خصوص پروسه طراحی، ساخت و نظارت بر اجرای داروخانه اطلاعات کامل بگیرید.

ثبت نظر

شماره تماس تنها برای ارتباط با شماست و در سایت منتشر نخواهد شد

سوالات متداول

اگر در این مورد سوالی دارید...
در طراحی داخلی داروخانه باید بخش های مختلف مثل قسمت دریافت و تحویل نسخه، صندوق، پیشخوان، اتاق مشاوره مجزا، بخش قرارگیری قفسه ها، قسمت مربوط به قرارگیری مکمل ها و محصولات آرایشی – بهداشتی و غیره در نظر گرفته شوند.
طراحی داروخانه مدرن بهترین سبک طراحی برای داروخانه های کوچک است که نتیجه آن محیطی زیبا، کارآمد، با کارایی بالا و دسترس پذیری عالی به نقاط و قسمت های مختلف است.
تمامی بخش ها به نوبه خود اهمیت دارند اما از لحاظ تأثیرگذاری اولیه مثبت و مواجهه اولیه مراجعین، ابتدا طراحی نمای داروخانه، سپس طراحی ویترین و در نهایت پیشخوان به ترتیب اهمیت بیشتری دارند.
بسته به سبک طراحی، متراژ مدنظر، بخش بندی های مختلف، نوع پلان طراحی و درخواست های کارفرما هزینه نهایی برآورد می گردد.

آخرین مقالات

از طراحی و چیدمان
زیباترین خانه های ایران ادامه مطلب
سریع ترین روش ساخت ساختمان در ایران ادامه مطلب
معماری پست مدرن چیست ادامه مطلب
اطراف تهران کجا زمین بخریم ادامه مطلب
بهترین شهرک های شمال ادامه مطلب
طراحی ویلا لوکس و لاکچری ادامه مطلب
طراحی معماری چیست؟ ادامه مطلب
سبک مینیمال چیست؟ ادامه مطلب
برج های تهران ادامه مطلب
طراحی ویلا تریبلکس ادامه مطلب