اولین عنصری که در یک ساختمان جلب توجه می کند، نحوه اجرای نمای ساختمان است. و نخستین ارتباط بصری با بیننده را شکل می دهد. به گونه ای نشان دهنده ی هویت یک بنا است. اگرچه ظاهر نما بسیار مهم است، اجرا و ساخت آن نیز از اهمیت به سزایی برخوردار است.
چرا که ظاهر زیبا به تنهایی کافی نیست بلکه نما باید کیفیت ساخت بالا نیز داشته باشد. نمای ساختمان به طور مستقیم در معرض آفتاب، باران، برف، سرما و گرما و رطوبت قرار می گیرد، بنابراین باید در ساخت نما بسیار دقت کرد تا به بهترین شکل ممکن اجرا شود.
نمای ویلای پلاک 29، طراحی و اجرا توسط دفتر معماری آد
به طور کلی اجرا و ساخت نمای ساختمان از چند مرحله تشکیل شده است که به اختصار به توضیح هریک از آن ها می پردازیم:
به این مرحله شاسی کشی نیز می گوییم. این قسمت از اجرا و ساخت نما بسیار مهم است زیرا اگر کوچکترین خطایی رخ دهد، مراحل بعدی نیز خراب می شود. این بخش خود از بخش های مختلفی تشکیل شده است. اولین قدم این است که مصالحی که قرار است روی نما کار شود را انتخاب کنیم. زیرا زیرسازی هر مصالح بسته به نوع آن فرق می کند. به عنوان مثال اگر نما سیمانی یا سنگی است معمولا از نبشی استفاده می کنیم، اما در نمای چوبی این نوع پروفیل مناسب نیست. در انتخاب نوع پروفیل نیز باید دقت کرد تا استحکام و مقاومت بالا را در برای شرایط مختلف آب و هوایی داشته باشد. توصیه می شود تا از ضد زنگ برای جلوگیری از زنگ زدگی پروفیل استفاده شود.
نمایی از پروژه ی زمان، طراحی و اجرا توسط دفتر معماری آد
در این بخش طراح اقدام به تهیه ی نقشه ی فاز 2 کرده و تمامی مشخصات مقاطع، ضخامت و ابعاد آن، محل هایی که قرار است جوشکاری شود و محل اتصال شاسی را مشخص می نماید.
زیرسازی به این معنی است که سطحی صاف و تراز را جهت ساخت نما ایجاد کنیم. بعد از تهیه ی نقشه و مشخص شدن جزئیات، نوبت به تراز کردن نما می رسد که به وسیله ی ریسمان کشی تمامی نقاطی که تراز نیستند مشخص شده و ایرادات آن برطرف می گردد. سپس نوبت به جوشکاری پروفیل ها می رسد که باید با دقت کامل انجام شود و اتصال به خوبی انجام پذیرد. اگرچه از پروفیل های مختلفی مانند نبشی، ناودانی و قوطی می توان استفاده کرد، اما نبشی از سایر پروفیل ها کاربردی تر است.
در این مرحله شاهد اتصال مصالح نما به زیرسازی هستیم که با توجه به مصالحی که استفاده می شود مانند چوب، سنگ، کامپوزیت و ... متفاوت است.
اجرای نما به چند صورت انجام می پذیرد:
روشی است که در آن از ملات ماسه و سیمان استفاده نمی شود، بلکه از پیچ و مهره استفاده می شود که ویژگی های مثبتی نیز دارد به عنوان مثال:
• سرعت کار را افزایش می دهد.
• به بستن داربست نیازی نیست.
• برای ساختمان های بلند مناسب است.
• نیازی به نیروی حرفه ای ندارد.
• ایجاد عایق صوتی
این روش که بسیار رایج است از مزایای بسیاری برخوردار است، به عنوان مثال از استحکام بسیار بیشتری نسبت به اجرای خشک برخوردار است و می تواند مصالح سنگینی مثل سنگ را نگه دارد. همچنین اگر سطح تراز نباشد آن را تا حد زیادی صاف و یکدست می کند. اما از طرفی موجب کاهش سرعت و روند کار می شود.
در این مرحله از چسب های مخصوص جهت اتصال مصالح استفاده می شود. که معمولا قبل از چسب کاری از نوعی ماده برای زیرسازی آن استفاده می شود و کارایی چسب را بهبود می بخشد که به آن پلاستر سیمانی میگوییم.
نمایی از پروژه ی دوقوس، طراحی شده توسط دفتر معماری آد
توجه به یک سری نکات در حین کار بسیار مهم است که در ادامه به آن ها می پردازیم:
• در اجرای نمای سیمانی نیاز است تا کروم بندی و شمشه کشی انجام پذیرد تا در نهایت سطحی صاف و هموار داشته باشیم. که در این بخش فاصله ی شمشه ها از یکدیگر نهایتا یک متر است.
• همچنین جهت چسبندگی کامل بین آستر و رویه بهتر است تا روی آستر شکاف هایی ایجاد کنیم.
• نما باید طوری اجرا شود تا آب به پشت آن نفوذ نکند و انباشته نشود.
• در نماهای کامپوزیت، جهت ساخت ورق های کامپوزیتی از دستگاه CNC استفاده می شود که برش و خم ورق ها توسط آن انجام می شود.
• در نماهای سنگی گاه دیده می شود که برای پر کردن فضای خالی پشت سنگ ها از نخاله استفاده می شود که توصیه می شود هرگز از این روش استفاده نشود.
• در نماهای بتنی به نحوه ی اختلاط بتن کاملا دقت شود و از سیمانی استفاده شود که در برابر تغییرات دما مقاوم باشد.
بنابراین در اجرا و ساخت نمای ساختمان علاوه برتوجه به طراحی نما و ظاهر زیبا، ساخت بی نقص و تمیز نیز اهمیت ویژه ای دارد. ممکن است یک ساختمان نمای بسیار زیبایی داشته باشد اما کیفیت ساخت بسیار ضعیفی را دارا باشد. رعایت نکردن این مسئله ممکن است خطرات و حوادث جبران ناپذیری را به وجود بیاورد، در نتیجه توجه به کوچکترین جزئیات در ساخت نما بسیار مهم بوده و در نظر گرفتن تمامی اصول به طور دقیق، موجب رسیدن به نمای ایده آل چه از نظر ظاهری و چه از نظر ساخت می شود.
شماره تماس تنها برای ارتباط با شماست و در سایت منتشر نخواهد شد
آخرین مقالات
از طراحی و چیدمان